Politiet gjennomgår databeslag fra siktet profilert samfunnstopp

Nyheter
2429

Tromsmannen som har vært engasjert innen fiskeri og oppdrett har sittet varetektsfengslet i snart én uke.

Det var forrige torsdag at mannen ble siktet i en grov sedelighetssak, og fremstilt for varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett i en uke med brev- og besøkskontroll.

Tirsdag avslørte politistasjonssjef Anita Hermandsen ved Troms politidistrikt til iTromsø at det var gjort beslag i saken.

– Det dreier seg først og fremst om databeslag som vi er nødt til å analysere. Det er svært tidkrevende arbeid.

Etterforsket for lignende overtredelse før
Og nettopp tid står sentralt for politiet i saken. Opprinnelig ønsket politiet to uker for å få gjennomført nødvendige undersøkelser, men dette ble avvist av tingretten. I dag går fristen ut for å melde fra til retten om man ønsker forlenget varetekt for mannen.

– Hva vi foretar oss vil vi først vite helt sikkert i morgen (onsdag journ.anm), sa Hermandsen til iTromsø tirsdag.

Hun ønsker ikke å si noe hva som er kommet frem i avhørene, men politiet utelukker ikke at omfanget kan være større. Ifølge Dagsavisen har mannen vært etterforsket for lignende type overtredelse før, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

– Holder fast ved at dette ikke er riktig
Mannens advokat, Ulf E. Hansen, sier til Dagsavisen at de vil motsette seg ytterligere varetektsfengsling dersom politiet ber om det.

– Han holder fast ved at dette ikke er riktig. Så tar han fengslingen forholdsvis med fatning og har det etter forholdene bra i fengselet, sier Hansen.

Siktelsen baseres på den gamle straffeloven, paragraf 224, første ledd, bokstav A:

«Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig adferd utnytter en person til prostitusjon eller andre seksuelle formål, eller som forleder en person til å la seg bruke til slike formål, straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år».

Mannen er i tillegg siktet etter den nye straffeloven, paragraf 295:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang, eller får noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold».