Polarsmolt i Lofoten utvider for 200 millioner for å produsere storsmolt

Nyheter
0

Vurder størrelsen på karene.

Ved fjæresteinene på Framnes, en halv times biltur vest for Svolvær ligger smoltanlegget Polarsmolt, tidligere Framnessmolt. Eier av anlegget er Isqueen og Kurt Johan Svendsen, som er i gang med ny satsing på storsmolt. Fire 20 meters dype tanker skal bygged her. Prisen for utvidelsen er rundt 200 millioner kroner.

I fjor kom ny daglig leder på plass i selskapet. Haakon Veines Martinussen (28) fra Borge i Lofoten, ble tidenes yngste leder med ansvar for fisk og åtte ansatte.

– Etter oppgraderingen forventer vi en produksjon mellom to og fem millioner 500-grams smolt, avhengig av hvilke løsninger vi velger for anlegget. Endelig dato for oppstart er ikke bestemt. Ellers er det jevnlig oppgradering av anleggene, hvor vi prøver å finne best mulig utstyr for å implementere i dagens produksjon, sier daglig leder i Polarsmolt Haakon Veines Martinussen, til iLaks.

Den 2,5 kilometer avløpsledningen strekker seg ut i Gimsøysundet. (Foto: Steve Hernes)

Hentet fra gamlehjemmet
For å holde oppgradering og vedlikehold godt i gang, er det stort behov for en teknisk sjef på plass. For drøyt seks år siden hentet de inn en sykepleier til oppgaven i 2015. Teknisk sjef ble Marlon Sandholm (53). I ti år hadde jobbet som sykepleier på aldershjem etter å ha omstilt seg fra yrket som bilmekaniker.

– Jeg møtte den forrige lederen en god del og ofte sa han jeg måtte stikke innom for å se på anlegget. Fra før hadde jeg aldri vært der, og visste knapt hva de drev med. Jeg var bilmekaniker og de trengte virkelig folk, så jeg begynte i det små med ulike reparasjoner og vedlikehold kombinert med sykepleie. Det ble mye arbeid til slutt, så i august 2018 gikk jeg for fullt inn her i Polarsmolt som teknisk sjef, sier Marlon Sandholm.

Han viser iLaks området der de fire nye karene med smolt skal plasseres, like ved dagens anlegg på Framnes. Her har de startet jobben med å planere ut tomta i første omgang. De ansatte er svært fornøyd med den nye rørledningen på 2,5 kilometer ut i Gimsøysundet som snart kobles til.

Marlon Sandholm viser hvor tankene skal plasser ved anlegget. (Foto: Steve Hernes)

Dialog med leverandører
– Røret er dimensjonert for 30 kubikk i minuttet uten pumping og 45 kubikk med, når vi eventuelt  sjokktapper tankene ved rengjøring, eller ved levering av smolt, sier Sandholm. Ifølge han vil et tjue meters kar trenge vanntilførsel opp mot 1.600 liter, og med dagens RAS og gjenbruksgrad på 99 prosent, blir det ikke de store utslippene.

– Endelig størrelse på karene er ikke besluttet ennå, men vi har sett på ulike løsninger på både 16, 18 og 20 meters tanker. Vi er i dialog med ulike leverandører av alle ulike komponenter til anlegget, sier Sandholm. I dag har selskapet tillatelse til produksjon med 400 tonn fôr fordelt på begge lokalitetene, og med nytt anlegg i drift kan det bli opp mot 2.600 tonn fôr årlig, forteller Marlon Sandholm. I dag er kapasiteten rundt tre millioner smolt på 100 gram.

– Vi ønsker å forlenge moloen slik at det kan bygges ny kai. Det vil lette levering av fisk betydelig, og kanskje såpass at fôret kan leveres direkte med båt hit, sier Sandholm som ser frem til ny utvidelse på Framnes.

Det er nok å henge fingrene i, både for teknikere og truck ved anlegget. (Foto: Steve Hernes)

Utfordringer langs veien
Det har ikke vært fritt for utfordringer og kvist på veien for eiere og selskapet Polarsmolt. I 2017 startet selskapet Lofoten Salmon, som har eiere med bakgrunn fra Framnessmolt planer om landbasert oppdrett. Det skulle bygges nytt landbasert anlegg for smolt og matfisk like ved der Polarsmolt (Framnessmolt) holder til. Sistnevnte klaget på tillatelsen på grunn av smittefare knyttet til ILA og fikk medhold. Der står saken fortsatt i dag. I april engasjerte Sjømatbedriftene seg på vegne av selskapet, skrev Lofotposten.

– Lofoten Salmon er sterkt kritisk til behandlingen av søknaden hos Mattilsynets hovedkontor, og den totale tidsbruken i saken. Tre år og åtte måneder etter innlevert søknad er konklusjonen at gitte konsesjoner inndras, heter det i klagen fra Sjømatbedriftene til Nærings- og fiskeridepartementet på vegne av Lofoten Polarsmolt.

Polarsmolt ved Framnes ved Kleppstad i Vågan kommune. (Foto: Steve Hernes)

I fjor sommer kunne også Polarsmolt sette sluttstrek for en rettslig konflikt med Ballangen Sjøfarm. Saken hadde sitt opphav fra juni 2018 og et parti på 200.000 smolt. Fisken ble besluttet levert til avtalekunde og eier Isqueen. Ballangen Sjøfarm hevdet de hadde krav på smolten. Kravet mot Isqueen og eier var på 22,5 millioner kroner ble tilkjent i tingretten, men anket til og avvist av lagmannsretten, som ble endelig løsning.

Les mer her: Kurt Johan Svendsen vart frifunne på alle punkt.

Utstyr med sjel
Å kunne skru på og fikse ting var det mye behov for Sandholm startet. Det gamle anlegget hadde, og har flere ulike typer løsninger fra årene som har gått. Mye har de satt sammen selv. Rett og slett litt hummer og kanari. Det mener Sandholm gir en egen sjarm.

– Det har mer sjel dette anlegget i forhold til et som er helt nytt. En må nesten gå og stryke litt på komponentene. Må ta og føle litt på ting liksom. Alt påvirker alt, smiler han som en omsorgsfull sykepleier for 400.000 smolt og dens utstyr.

Ute er det smolt i fire av karene, som egentlig skulle vært levert til Isqueen på Ure forrige uke, men på grunn av forsinkelse blir det først sendt en av de nærmeste dagene. Sandholm angrer ikke ett sekund på at han byttet ut sykepleieruniformen med en kjeledress fra Polarsmolt.

–  Jeg skal være bra sjuk for å være heime. Det er så spennende og mye som skjer. Gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. I helga røktet jeg også fisken. En blir potet og gjør alt, det trives jeg godt med, avslutter teknisk sjef Marlon Sandholm.

Marlon Sandholm (53) har vært teknisk sjef hos Polarsmolt siden 2015. (Foto: Steve Hernes)