PD-utbruddet i nord: – For tidlig å si at situasjonen er over

Nyheter
0

Mattilsynet følger nøye med etter utbruddet av pankreassykdom (PD) på Helgeland. Hvordan viruset kom så langt nord, er fortsatt uvisst.

– Det tas fortsatt ut prøver fra anlegg i området, og vi følger med, sier Geir Arne Ystmark, Mattilsynets regiondirektør i nord.

Mellom september og desember i fjor ble viruset påvist på fire lokaliteter i samme område i Nordland, mellom Sandnessjøen og Brønnøysund. PD er svært smittsomt, kan spres med vann og båttrafikk, og overleve i sjøvann over lange avstander.

– Det er for tidlig å si at situasjonen er over, og nå kommer vi til å fortsette å følge med, forsikrer Ystmark. 

– Positiv utvikling
PD-smittet fisk slutter å spise, får lavere vekst, og viruset kan gi høy dødelighet i infiserte merder. Utbrudd er ikke vanlig så langt nord, og har rammet et område som skal holdes fritt for sykdommen.

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har jobbet sammen med aktørene som driver de rammede lokalitetene (Mowi, Nova Sea og LetSea) for å forhindre videre smitte.

– Det har jo vært en positiv utvikling de siste ukene, i og med at det ikke har kommet noen nye smittetilfeller, sier Ystmark.

Les også: Mattilsynet om virusutbruddet i Nordland: – Ikke naturlig

De fire rammede lokalitetene ligger i samme område mellom Sandnessjøen og Brønnøysund: Ystøya i midten, Mowis to lokaliterer Mefaldskjæret og Blomsøråsa øverst, og Nova Seas lokalitet Igerøy Ø nederst. Foto: Skjermdump Barentswatch

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har også forsøkt å spore smitteveien, så langt uten hell.

Utfordrende
– På nåværende tidspunkt har vi ikke en klar teori på hvor smitten kommer fra, skriver Kim Stene, seksjonssjef for Helgeland i Mattilsynet, i en e-post til iLaks.

– Det vi vet er at det er lite sannsynlig at smitten har spredt seg passivt gjennom vann, fortsetter han.

Stene mener det er mer sannsynlig at smitten har kommet via fartøy eller utstyr. Det er mulig for fisk å være infisert med PD-virus lenge før symptomene vises, forklarer han. Smitteoverføringen kan derfor ha skjedd flere måneder før viruset ble påvist.

– Dette gjør det utfordrende å identifisere nøyaktig når og hvordan smitten har nådd Helgeland.

Et «big data»-selskap fra færøyene har for øvrig sporet all båttrafikk til og fra lokalitetene, i en måneds tid før smitten ble påvist, og hvor båtene dro etterpå:

Les også: Sporet båttrafikken til og fra de PD-smittede lokalitetene i nord

AquaFacts kartlegging viser at fartøy som var innom den ene lokaliteten har reist langs hele norskekysten i tidsrommet før og etter at smitten ble påvist. Foto: AquaFacts