Broodstock Capital-sjefen tror at infrastrukturselskaper kan kjøpe seg inn i landbaserte oppdrettsselskaper.
Like før jul kunne konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG) fortelle at de opplevde økt interesse blant private equity-aktører (PE) om å investere i landbasert oppdrett. BCG rapporterte om en tiltakende interesse det siste halve året.
Det å investere i den biologiske produksjonen har lagt utenfor Broodstock Capital sitt mandat. Men selskapet følger likevel nøye med på utviklingen i og interessen fra finansielle miljøer om landbasert oppdrett.
– Vi er avventende i forhold til å se om man lykkes med grow out på land. Men det er ikke tvil om at man vil få til det, sier daglig leder og managing partner Jan Erik Løvik til iLaks.
Forutsigbarhet
Løvik forventer at store aktører – både finansielle og industrielle – vil ta større plass i næringen, som følge av at risikoen i slike investeringer går ned og forutsigbarheten går opp.
– På et tidspunkt vil stabil teknologi og driftsforhold sikre en forutsigbar drifts- og kostnadsbase. I tillegg må det kunne sikres en pris hos avtaker av laksen, sier han og legger til:
– Når det skjer vil du kanskje se infrastrukturaktører, som skal sikre seg en relativt lav, men trygg avkastning. Men der er vi ikke i dag.
Ticket size
Nylig fortalte kollega Kjetil Haga hos Bluefront Equity at nye store PE-aktører var klare for å gå inn i landbasert oppdrett. Jan Erik Løvik har foreløpig ikke registrert så mye av dette.
– Jeg har sett noen som har gått inn, men det henger vel sammen med mandat og risikoprofil til de ulike aktørene, vil jeg anta. De aktørene har nok større ticket size enn det vi har, sier han.
Selv om Broodstock Capital jobber for å få selskaper på børs, er det ikke alltid den beste løsningen. Løvik er eksempelvis usikker på om Euronext Growth er veien å gå.
– Euronext Growth var jo ganske hot en periode, der man kunne ta små selskap på børs. Men den har jo tørket inn. Dermed er det kanskje ikke så attraktivt å gå på den børsen, kommenterer Broodstock-sjefen.
Utvikler vekstselskaper
Broodstock Capital sin forretningsidé, som også er typisk for PE-selskaper, er å investere i selskaper, berede grunnen for at selskapene skal vokse videre, for så å selge seg ut eller børsnotere. Vanligvis er PE-selskapene inne på eiersiden i tre til seks-syv år.
– Vi er med selskapene lenge nok til at de enten kan gå på børs, eller at et større internasjonalt PE-fond kan ta over stafettpinnen, forklarer Løvik.
Han trekker frem Therma Industri, som de solgte i 2021, som et eksempel.
– Der var vi i ferd med å utvikle det til å bli en større norsk aktør. Men så kom Segulah (svensk PE-fond) på banen og hadde en svensk ekvivalent, som de hadde en strategi om å kjøre en skandinavisk konsolidering på, forteller han.
Exit
I fjor sommer solgte det Molde-baserte investeringsselskapet seg ut av Åkerblå Group. Åkerblå, som driver med sertifiseringstjenester innen fiskehelse, miljø og teknisk drift, primært til oppdrettsaktører, ble kjøpt av DNV.
Ifølge daglig leder Jan Erik Løvik var dette et resultat av en godt forankret prosess med de opprinnelige eierne av selskapet.
– I Åkerblå hadde vi en enighet med eierne om å gå på børs når selskapet ble stort nok. Vi bidro med både vekstkapital og kompetanse. Men der kom DNV og oppdaget selskapet før vi rakk å få det på børs, forteller han.
Like før jul ble det også kjent at PE-selskapet var blitt enige med Endúr om å overta eierskapet i RAS-leverandøren VAQ.