– Dette kan på mange måter sees på som avansert kjemi og prosessindustri 

Nyheter
0

Nye finansieringsaktører er på full fart inn i landbasert oppdrett.

Private equity (PE) har lenge vært en del utbredt i leverandørleddet og i foredling, men ikke så mye i lakseproduksjon. Nylig rapporterte Boston Consulting Group (BCG) om økt interesse for landbasert oppdrett blant PE-aktører.

Daglig leder og grunnlegger av Bluefront Equity, Kjetil Haga, er ikke overrasket over BCG sine funn.

– PE har gjort sin proteinanalyse, og har lenge ønsket seg eksponering mot sunne proteinet fisk og den mest industrialiserte arten laks. De har lenge sittet på gjerdet og ventet på riktig mulighet, sier han til iLaks.

Les også: Gjennombruddet kom i år. 2025 ventes nye sprang i landbasert oppdrett av laks

Skalerings-game
Ifølge Haga har PE-aktørene ventet på at risikoen er blitt redusert til et nivå de oppfatter som akseptabel.

– Det har lenge vært en ubalanse, der man har manglet lønnsomhet og kompetanse. Hvordan bygge billig nok, samtidig som man er tilstrekkelig dyktig i oppdrettsdelen og oppnår en produksjon som gir lønnsomhet, påpeker han.

Kjetil Haga er grunnlegger og daglig leder i Bluefront Equity. Foto: Bluefront Equity

Nå ser han at noen fundamentale elementer har falt på plass. Risiko på teknologisiden er blitt tatt ut og driftskompetansen har økt.

– Man har funnet ut hvordan man skal bygge den tekniske installasjonen for å oppnå stabilitet, samtidig som kompetansen på drift har blitt vesentlig høyere. Dermed har man begynt å nærme seg det lønnsomhetskrysningspunktet, sier Haga.

Med redusert risiko vurderes landbaserte investeringsprosjekter annerledes ut, sett med PE-briller.

– Når man har redusert risikoen i driften betydelig, sitter man igjen med en risiko som er mer håndterbar for PE. Dermed ser det mer ut som et skalerings-game. Det liker man mye bedre, slår han fast.

Rett kompetanse og dimensjonering
Bluefront-toppsjefen mener at pionértiden nå er tilbakelagt. Man har innsett at det ikke bare er å ta fagfolk fra sjøbasert oppdrett og gi dem ansvar for landbaserte anlegg.

– Dette kan på mange måter sees på som avansert kjemi og prosessindustri. Man trenger dyp kompetanse og erfaring, nærmest doktorgrad i vannkjemi, for å forstå alt som skjer på et RAS-anlegg, understreker han.

Haga har merket seg at det er rettet en del kritikk mot RAS-teknologien. Han mener at dette er feil problemstilling.

– Det er i utgangspunktet ikke vanskelig å produsere laks på land. Der kan alt justeres, mener han.

– Men det som har vært vanskelig med landbasert matfiskproduksjon av laks har vært å produsere mye fisk – for å få lønnsomhet –  på land, til den samme vekten, smaken og kvaliteten. Og med utslakt med det samme store volumet hver uke, slik at man kan gi kundene forutsigbarhet og bygge marked, legger han til.

Hybridanlegget til Salmon Evolution på Indre Harøy.. Foto: Salmon Evolution

Bølge nummer to
Kjetil Haga mener at de investeringsmiljøene som nå snuser på landbasert oppdrett ikke er de samme som har orientert seg mot leverandørindustrien.

– Det som skjer kan sees på som slags bølge nummer to i finansieringsmessig forstand. De aktørene som nå går inn på landbasert har ikke historisk vært i leverandørleddet. Det har vært for lite for dem, sier han.

– Investorene vi snakker om nå har opparbeidet seg god innsikt i verdikjeden gjennom å ha fulgt med på utviklingen. Veldig mange store kapitalsterke investorer har ønsket seg inn, men de må finne en inngang som passer deres strategi og risikoprofil, legger han til.

Han påpeker at RAS-teknologi, i teorien, kan og burde kunne representere lav risiko.

– I prinsippet har du mulighet til å kontrollere alt, men ettersom kompetansen ikke har vært til stede, så har man hatt en vei og gå.

Les også: Multinasjonalt private equity-fond tar kontroll og sikrer finansiering av landbasert oppdrettsanlegg på Nesna

Feil utgangspunkt
Haga satt i styret i Billund Aqua da den første bølgen av landbaserte anlegg kom. Det var den gangen Atlantic Sapphire-aksjen var på sitt heteste.

Etter hans vurdering var det ikke fundamentale ved prosjektet dårlig. Problemet var, slik han oppfatter det, heller at aksjemarkedet representerer en kortsiktighet som ikke var forenlig med prosjektets utgangspunkt.

– Slik jeg ser det, kom fundamentet i flere av prosjektene som var igangsatt den gangen fra feil sted, sier han.

– Ofte når jeg hørte om prosjekter var det fordi noen hadde en tomt de måtte bruke til noe. Litt som en eiendomsutvikler, mens prosjektene burde komme fra et utgangspunkt om best mulig dyrevelferd- og fiskehelse, mener investeringstoppen.

Oppstart på børs
Selv om Haga har latt seg imponere av pågangsmotet til gründerne, synes han at Atlantic Sapphire et godt eksempel på at børs kan være et krevende format for finansiering av landbasert oppdrett i en oppbyggingsfase.

– Aksjemarkedet er utålmodig, og er moment-drevet. Men de er på vei i riktig retning og jeg håper de investorene som er der nå har dypere forståelse for risikoen enn de som var der gjennom første bølge, sier han og legger til:

– Aksjemarkedsinvestoren er ofte ikke den som går med deg, dersom det går nedover. Da selger han seg ut setter pengene et annet sted. For at en gründer skal unngå å bli utvannet må han hele tiden fortelle markedet en suksesshistorie slik at kursen kan bevege seg oppover.

Oppskalering på børs: – For at en gründer skal unngå å bli utvannet må han hele tiden fortelle markedet en suksesshistorie slik at kursen kan bevege seg oppover, sier Kjetil Haga. Foto: Foto: Atlantic Sapphire

Nye behov trenger ny teknologi 
Bluefront investerer ikke direkte i oppdrett på land, men i utstyrs- og teknologileverandører, blant annet til landbaserte anlegg.

Selskapets nyeste investering er selskapet Croygenetics.

– Det som er spennende med dem er at nesten alt arbeid med genetikk har gått mot å skape den mest motstandsdyktige laksen mot lus. Men nå skal fisken på land, og da er det en helt annen genetikk det er behov for, påpeker Haga.

– Cryogenetics fryser ned melke. Det muliggjør lagring av gener fra laksefamilier over tid, samt at du kan drive med sofistikert avl der du kan avle hele året, forteller han.

Hjelper med å velge
Nå har Bluefront åtte investeringer rettet mot oppdrett. Slik han ser det representerer de et godt inngangspunkt for investorer.

– Vi ønsker å tilby våre investorer eksponering mot sjømat og gi de tilgang til en diversifisert portefølje mot hurtig voksende segmenter, som eksempelvis landbasert oppdrett lukkede anlegg i sjø representerer, sier Haga.

Han tror at Bluefront sin tilnærming kan være fruktbar for flere.

– Vi er åpne for nye investorer om noen ønsker å satse, men opplever det som vanskelig å velge et prosjekt. Hos oss får man en portefølje av bedrifter og dermed redusert risiko, men med en god oppside, avslutter han.