På besøk hos Kveitekongen

Nyheter
1012

Langt inne i Ryfylkes dype fjorder ligger oppdrettsanlegget Sterling White Halibut, under Kjeuras høye fjell i Tytlandsvik. Dette er kveitekongen Magnus Skrettings rike, og han trykket på alle de rette knappene da fiskeriministeren steg i land på bruket.

Aspaker har siden hun ble utnevnt til statsråd i oktober i fjor befattet seg mye med oppdrettsnæringen, ikke minst i forhold til utfordringene når det gjelder rømming og lakselus.

– Dette er problemstillinger som ikke er til stede når det gjelder oppdrett av kveite. Så langt kjenner vi ikke til lignende utfordringer i den delen av næringen, sier Aspaker til Sysla.no.

– Mønsterbruk
Hun var imponert over det hun fikk se i Hjelmeland.

– Dette er et mønsterbruk. De jobber seriøst og godt, og produktene de leverer lovprises av kokkestanden, sier hun.

Og det er ikke hva som helst Skretting & co. har fått til. Alt i alt er der fire anlegg som driver med kveite i hele landet, foreløpig ingen kjente utenfor Norge.

– Derfor er dette ekstra spennende. Det er tøft at noen tør satse, sier Aspaker.

– Gir ringvirkninger
Hun sier det også er prisverdig at det på anlegget etableres lærlingeplasser og tenkes langsiktig.

– Slik får vi en levedyktig industri, og i debatten om fiskeoppdrett er det også viktig å tenke på ringvirkningene slike bedrifter gir i lokalsamfunnene, sier hun.

Men hun er klar på at det må stilles strenge forvaltningskrav til næringen.

– Vi vil legge til rette for en miljømessig forsvarlig vekst i oppdrettsnæringen. Vi har sagt at næringen skal få vokse med 5 prosent, dersom den greier å holde seg til grensen på 0,1 lus per fisk ved hjelp av to medikamentelle behandlinger per produksjonssyklus, sier fiskeriministeren.

I dag er grensen 0,5 lus.

Har 250.000 individer
Så langt har Marine Harvest investert over 100 millioner kroner i anlegget i Ryfylke. Det går 250.000 kveiter i merdene, og hvert år produseres det det administrerende direktør Magnus Skretting omtaler som 3 millioner måltider. Og i år passerer omsetningen 100 millioner kroner for første gang.

Ifølge Skretting hevdet folk de var galne da de realiserte ideene sine for snart 10 år siden.

– Dette hadde ingen fått til før oss, og slike utsagn ble vi selvsagt ekstra motiverte av, sier han.

Mens det tar halvannet år fra yngel til slakteferdig laks, tar det rundt fem år før kveita ender sine dager. Det gjør at produksjonsprisen blir langt høyere, og derfor er kveita regnet for en mer eksklusiv fisk.

– Men sånn var det med laksen tidligere, og det vil være fint om det blir slik at vi også kan få tak i kveite for en billig penge, sier Aspaker.

Oppdrett like stort som villfangst
Hun er øverste politiske sjef for en næring som i juni i år fordelte seg likt mellom villfisk og oppdrett.

– Det måtte jo skje en gang, det var bare spørsmål om tid, sier hun.

Og om Aspaker var fornøyd med det hun fikk se i Hjelmeland, var responsen fra Magnus Skretting den samme.

– Her har vi fått en minister som både er interessert og kunnskapsrik, det lover godt for framtiden til bransjen, sier Skretting.