Oppgitt over kostholdsdebatten: – Det skaper frustrasjon

Nyheter
0

Sjømat Norge opplever at myndighetenes kostholdsråd ofte drukner i villedende debatter i media.

Derfor skulle de gjerne sett at myndighetene får flere ressurser til å nå frem til folket. Helsedirektoratet anbefaler i de offentlige kostholdsrådene å velge fisk og sjømat oftere, gjerne til middag to til tre ganger i uken.

– Disse er viktige, og det er disse rådene som skal gi tips og råd til unge og barn – og folk flest. Men vi ser at forskere helt på yttersiden, eller andre som ikke er forskere i det hele tatt, i stor grad får komme til orde i media om kosthold. Da blir det ofte tabloide vinklinger, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge, til iLaks.

Fått «grove» tilbakemeldinger
Han er bekymret for at den offentlige debatten kan gi forvirring rundt forskningsbaserte kostholdsråd. Selv har Sjømat Norge opplevd å få tidvis «ganske grove» tilbakemeldinger fra folk, som påstår ting om for eksempel laks. De har også fått beskjed om at de «pusher» fisk på folk, forteller han.

– Da viser vi til at vi tar utgangspunkt i kostholdsrådene. I Sjømat Norge jobber vi for næringens rammevilkår. Hva folk bør spise er det myndighetene som må ta et ansvar for, basert på hva forskningen sier at er sunt og godt for folk. Det skal ikke vi påvirke, men vi ser at myndighetene sliter med å ha nok ressurser til å nå frem på en tydelig måte i den offentlige debatten, sier Ystmark.

Han understreker at det er Mattilsynet og Helsedirektoratet som må presentere kostholdsrådene.

– Og de er tuftet på solid forskning. Næringen må jobbe med å følge rådene også. Kutte salt, sukker og mettet fett. Utfordringen er jo at sjømatkonsumet synker. Myndighetene bør få økte rammer og ressurser, slik at de kan være mer til stede gjennom for eksempel kampanjer, artikler og så videre. Det er svært viktig med forebyggende helsearbeid, sier Ystmark.

Bekymret for markedsføringsforslag
Nylig deltok Sjømat Norge på et møte om kosthold i regi av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap). Her ga organisasjonen innspill til høringen om forbud mot markedsføring av visse næringsmidler rettet mot barn. I høringsforslaget nevnes blant annet fiskepinner, og fisk som inngår i hurtigmat, blant matvarer som Helsedirektoratet mener at kan reguleres eller begrenses i markedsføringen mot barn.

Laks har blitt dyrere, og nordmenn spiser stadig mindre sjømat. Det bekymrer Sjømat Norge, som peker på at kostholdsrådene anbefaler det motsatte. Illustrasjonsfoto: Norges sjømatråd

Forslaget bekymrer Sjømat Norge, som mener at det kan være egnet til å skape enda mer usikkerhet rundt hvorvidt det er sunt å spise sjømat – på tross av at myndighetenes kostholdsråd anbefaler økt inntak.

Les også: Nordmenn spiser stadig mindre sjømat. Så mye har prisen på laksefilet økt de siste årene.

Les også: Sjømatbedriftene etterlyser politisk drahjelp til fiskedisken: – Staten subsidierer produksjonen av hamburgere og pølser