«Velg oftere fisk og sjømat,» oppfordrer Helsedirektoratet til i sine nye kostholdsråd. Sjømatbedriftene påpeker et paradoks i butikkhyllene.
Fisk og sjømat to til tre ganger i uken. 300-450 gram – og gjerne som pålegg. Minst 200 gram av dette fra fet fisk, som laks og ørret. Dette anbefaler Helsedirektoratet i de nye kostholdsrådene som ble lagt frem 15. august.
Samtidig ber de oss om å spise mindre rødt kjøtt, og minimere inntaket av bearbeidet kjøtt. Administrerende direktør i Sjømatbedriftene, Robert Holmøy Eriksson, mener at maten myndighetene vil vi skal spise har dårligere vilkår enn maten de vil vi skal unngå.
Prisbevisste kunder
– Staten subsidierer produksjonen av hamburgere og pølser for at disse skal være konkurransedyktige på pris, samtidig som fisk, sjømat og andre sunne matvarer blir dyrere, sier Eriksson i en pressemelding, og fortsetter:
– Vi vet at kundene i butikken er svært prisbevisst, og kanskje enda mer enn før, og da ser vi at sjømatkonsumet er dalende. En av grunnene til det, er at det ikke er fair play i kjøledisken.
Han etterlyser derfor tiltak.
Vil skrote momsen
Som et konkret forslag til hvordan man kan oppnå mer konkurransedyktige priser på sjømat, foreslår Sjømatbedriftene å kutte merverdiavgiften på fisk og sjømat. Ifølge Eriksson har momskutt effekt.
– Vi har tidligere sett at matvarekjeder som har gjennomført slike kampanjer, har opplevd stor økning i omsetningen av sjømatprodukter. Selv om deler av økningen trolig har med selve kampanjen å gjøre, er det utvilsomt at lavere moms vil føre til økt konsum av sunn, god og norsk sjømat, sier han.
– Sjømatbedriftene jobber derfor videre med å få myndighetene til å fjerne merverdiavgift for fisk og sjømat, slik at det blir et enklere valg for kunder i norske butikker å velge mat som både er sunt for kroppen, og sunnere for lommeboken.
Les også: Ber Vedum om å utsette innføring av normpris til etter 2025