Foredlingsbedriften avdekket bakterien under egenkontroll.
Som en følge av rutinemessig testing av produksjonen sin oppdaget foredlingsbedriften Isfjord Norway i Orkanger at listeria i et parti med røykt laks. Som følge av dette fikk bedriften omsetningsforbud fra Mattilsynet på tre tonn ferdig vare.
Administrerende direktør Lars Krogh bekrefter hendelsen.
– Vi gjennomførte rutinemessig testing av produksjonen den 24. mars hvor en av fem listeriatester var positive, forteller han til iLaks.
Umiddelbar tilbaketrekking
Da de oppdaget bakterien i testene sine hadde produktene blitt sendt fra fabrikken.

– Ettersom dette er spiseklare produkter, og varen hadde forlatt Isfjord, ble det startet tilbaketrekking på alle produkter fra aktuell produksjonsbatch, sier Krogh videre.
Varene ble tilbakekalt for videre kartlegging.
– Vi ba våre kunder om å sperre alle produksjon fra den 24. mars. Med utgangspunkt i føre var, ble også varer produsert 25. mars og 26. mars sperret, i påvente av analyseresultater, opplyser han og legger til:
– Analysene viste at begge disse datoene var negative og de ble derfor frigitt om vanlig omsetning.
35 prøver
Alle varer fra den 24. mars ble tatt tilbake til Isfjord, med unntak av noe som kunden kastet, for å ta utvidede prøver.
– Det ble tatt til sammen 35 listeriaprøver, som alle var negative. Fem av disse prøvene var av samme lot som det tidligere hadde blitt testet positiv. Disse var også negative, forteller Krogh.
Ifølge Isfjord Norways toppsjef har ikke noe av fisken nådd sluttforbrukere.
– Varene er frosset inn, og vil bli brukt til produkter som skal varmebehandles. Dette gjøres også som del av før var. Ingenting ble levert til butikk eller forbruker, opplyser han.
Ifølge Mattilsynets regler skal listeria ikke finnes i spiseferdig mat som er holdbar i mer enn 15 dager og som samtidig har gode vekstvilkår for bakterien, for eksempel rakfisk og vakuumpakket røykelaks.