Omdømmemessig selvmord og injurierende kraft

Kommentarer
0

Er det egentlig hazardspill å prøve politiske hastevedtak rettslig?

Samme morgen som Mowi la frem sitt resultat for første halvår ble det kjent at laksekjempen går til sak mot den norske stat. Mowi mener bunnfradraget knyttet til lakseskatten er diskriminerende og i strid med EØS-reglene og de fire frihetene, inkludert fri flyt av kapital. Videre nevner konsernsjef Ivan Vindheim et rettslig grunnlag som grunnlovens paragraf 97, om tilbakevirkende kraft, og uttalelsen fra Finansdepartementet om at en ikke får fradrag for inngående biomasse. Det kan altså bli flere rettssaker.

Søksmålet ble kjent under Aqua Nor i Trondheim, og temaet ble utvilsomt den store snakkisen under messen.

Skattehungrige Fiskeribladet/IntraFish gikk rett i strupen på Mowi. Sjefredaktør Øystein Hage kalte søksmålet «et omdømmemessig selvmord».

Bredt flertall?
«Det er bredt politisk flertall for grunnrente i oppdrett», fastslo Hage som også ga uttrykk for å vite hva som rører seg av politiske strømninger i det norske folk: «Da rekordresultatene ble lagt frem samtidig med at sabelraslingen startet, forsvant nemlig siste rest av folks sympati».

Aslak Berge. Foto: Athina Forsland Berge

Redaktøren snakket også på vegne av næringen: «Selv om både oppdretterne og leverandørene er generelt motstandere av grunnrente i oppdrett, tok de tydelig avstand fra truslene fra Vindheim og Witzøe. Ødeleggende for bransjens renommé, var holdningen.»

På forsommeren, under festmiddagen for Fiskeribladets 100 årsdag, holdt aviseier NHST (nå DN Media) sin konsernsjef Trond Sundnes tale. Der fremhevet han at Fiskeribladet har gode tradisjoner for å snakke imot sine egne leseres interesser. Det har gått som en rød tråd gjennom hele avisens historie.

Les også: Når skatt ikke er en kostnad

For all del, i sin støtte til skattesaken har bransjeavisen god ryggdekning hos storesøster Dagens Næringsliv, som blir stadig mer venstrevridd.

Snakke sant
Men, uansett hva en mener om en marginalskatt på 47 prosent, er det alltid klokt å snakke sant. Det er ikke et bredt politisk flertall for grunnrenteskatten.

Det politiske grunnlaget som skattevedtaket er tuftet på er så løvtynt at regjeringen ikke kan svare tydelig på om det blir reforhandlet allerede i høstens budsjettforhandlinger med SV. En avtale, snekret sammen med Venstre og aksjonistpartiet Pasientfokus’ eneste stortingsrepresentant, sikret et særdeles spinkelt flertall for en særskatt som endte på nær halvparten av regjeringens opprinnelige forslag.

iLaks var også på Aqua Nor i forrige uke, og rakk å snakke med en anselig mengde oppdrettere og leverandører til næringen. Ingen av dem tok avstand fra Mowis søksmål. Flere av dem stusset over timingen på utspillet, men ingen av dem mente det var «ødeleggende for bransjens renommé».

Nå skal advokatene få ta seg av de juridiske vuderingene, men for en del observatører kan det se ut som at Mowi kan ha et gyldig og godt poeng når det gjelder kostnadsfradrag for inngående biomasse. Bare der ligger det milliarder i potensielle skattebesparelser – til fornuftige odds for å lykkes.

Mistro
Mowi har en hovedaksjonær som i hele sitt voksne liv har vært skatteflyktning med en inngrodd mistro mot norske politikere. Det ville vært oppsiktsvekkende om ikke oppdrettsselskapet ville prøve det politiske lappeteppet rettslig.

Konsernledelsen i Sandviken har i en årrekke hatt nære bånd til Bergen Høyre, en tydelig motstander av skatteskjerpelsen. Bergen Høyres fremste medlem, tidligere statsminister Erna Solberg, omtalte en gang SV-politiker Heikki Holmås på ganske så fargerikt vis: «Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin, for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette».

Det ser nesten ut som om Mowi-toppene mener redaktøren også burde vite bedre. Fire dager etter at Fiskeribladet/IntraFish’ kommentarartikkel ble publisert har Mowi ennå ikke tatt seg bryet med å be om replikk. Det er en talende stillhet. Det er nesten så en kan tro at Mowi-ledelsen mener Hage har mistet sin injurierende kraft. Avisens eget renommé burde bekymre redaktøren mer enn Mowis omdømme.