Samarbeid mellom Grieg Seafood Rogaland og Strand videregående skole.
Den stopper ikke. Lyden av fôrpellets som blåses gjennom slangene og ut i merdene. Det er lyden av penger. På betongflåten på oppdrettslokaliteten Teistholmen drifter Grieg Seafood en undervisningstillatelse sammen med Strand videregående skole og Rogaland fylkeskommune.
Her er 20 elever fire dager i uken. De har til og med fått installert et klasserom i øverste etasje på fôrflåten.
Turnus
Teistholmen er en gammel lokalitet. Det har vært oppdrett her siden 1977.
– Sist generasjon slaktet vi ut 7.000 tonn, forteller Kjetil Ørnes, produksjons- og utviklingsleder. – Vi satte ut fisk i juni/juli 2021, og forventer å være utslaktet tidlig høst.
– En driftsleder og fem røktere jobber på lokaliteten. Folk jobber 12 dager på og ni dager av. Driftsleder jobber vanlig arbeidstid, forklarer han.
Les også: – Rent hypotetisk sett kunne vi drive hele Grieg herfra
– Noen av merdene har hatt en avlusning. Noen har ikke hatt avlusning. Vi er veldig fornøyd med produksjonen så langt. Flåten er helt ny og har en kapasitet på 600 tonn fôr. Vi bruker rensefisk, både oppdrettet og villfanget, sier Ørnes.
Optimalt
Nå, i midten av juni, er det gode betingelser for tilvekst i sjøen.
– Det er 11 grader. Helt optimalt. Vi slakter ikke under fire kilo, sier Ørnes. – Merdene er 50 meter i diameter og 160 meter i omkrets. De har 36 meter dybde.
Det står åtte luker til fôrsiloer på flåtetaket. Herfra kan en se inn til leverandøren Skrettings fôrfabrikk i Hillevåg, i Stavanger sentrum.
AI
– Borte i BC (British Columbia – red. anm.) har vi noen merder hvor vi kun fôrer autonomt, med AI (kunstig intelligens – red. anm.), forteller konsernsjef Andreas Kvame.
– Jeg tror det er fremtiden, sier han, og viser til muligheten for å mer effektivt unngå både over- og underfôring.
Fisken er aktiv og hopper stadig i merdene. Bløggebåten «Volt Harvest I» har akkurat hentet et parti fisk og fraktet det til slakteriet på Sjernarøy.
– Det er fisk i fem av merdene. Mellom 4,1 og 4,8 kilo. Tre av merdene er slaktet ut, sier Carl Macody Lund, økonomi-controller i Grieg.
Lærling
Det er nok av arbeid å ta tak i. En av dem som gjør nettopp det er Anders Sivertsen.
– Jeg har vært lærling i to år og ett år som helgevakt, sier han.
Unggutten kommer fra Randaberg, 40 minutters biltur unna.
– Det er veldig kjekt. Kjekt å være mye ute og det er kjekke folk i hele bedriften. Mye variert arbeid, sier han ivrig.
– Vil du satse på jobb her eller i oppdrettsnæringen?
– Ja, jeg har fått tilbud om fast jobb her. Så jeg har takket ja til det, sier Sivertsen.