Nytt gigantisk landbasert anlegg i Maine: – Vi har forhåndssolgt laks for ti år fremover

Nyheter
2646

250 millioner dollar, eller drøye to milliarder norske kroner. Det er hva Maine-baserte Whole Oceans ønsker å bruke på et nytt landbasert oppdrettsanlegg for laks i Maine.

Nyheten om investeringen kommer under en måned etter det ble kjent at Erik Heim og Nordic Aquafarms planlegger å bygge et anlegg med en årlig produksjonskapasitet på 33.000 tonn i Maine.

Whole Oceans sikter hakket lavere, og forventer en årlig produksjonskapasitet på 20.000 tonn. Totalt vil det altså disse to selskapene produsere 53.000 tonn laks, noe som dekker litt i overkant av ti prosent av USAs behov på rundt 500.000 tonn laks i året, skriver The Bangor Daily News.

River ned papirfabrikk
Anlegget skal bygges i byen Bucksport i Maine, hvor det tidligere lå en gammel papirfabrikk. Konserndirektør i Whole Oceans, Robert Piasio, sier det har tatt seks år å finne et egnet sted.

Bygningsarbeidet er forventet å starte i august, og fisk kan være på plass i løpet av  2019. Første slakting vil skje 24 måneder senere. Selskapet sier de vil ansette rundt 200 personer de kommende årene.

Frykter ikke konkurransen
I tillegg til Whole Oceans og Nordic Aquafarms, bygger også Atlantic Sapphire et landbasert anlegg i USA. Konkurransen bekymrer ikke Robert Piasio i Whole Oceans.

– Denne muligheten i USA er langt større enn for en, to, tre, seks eller ti aktører. Det er en enorm mulighet, og det er en langsiktig strategi for hele USAs industri å fylle behovet på 500.000 tonn laks. Det er et stort nummer, sier han.