Erik Heim & co bygger gigantanlegg i Maine: Vil produsere 33.000 tonn laks på land i USA

Nyheter
2999

Fredrikstad Seafood-eier satser stort i USA.

Etter å ha vurdert internasjonale markeder og gjennomført omfattende søk gjennom hele USA, har Nordic Aquafarms inngått avtaler om å kjøpe 40 hektar i utkanten av Belfast, Maine. Her vil de bygge et av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for laks.

Nordic Aquafarms planlegger å bygge et anlegg med en årlig produksjonskapasitet på 33.000 tonn. Den innledende fasen vil innebære en investering på 150 millioner dollar og forventes å ansette 60 personer når byggetrinnet er ferdigstilt. Når den er fullt utbygget, vil anlegget utgjøre en samlet kapitalinvestering på mellom 450 og 500 millioner dollar og være basert på proprietære design under utvikling. Det vil bli en end-to-end operasjon, inkludert klekkerier og foredling.

På en pressekonferanse i dag, hvor guvernøren i Maine, Paul LePagem og andre statstjenestemenn deltok, sa Nordic Seafarms administrerende direktør Erik Heim at han ser dette som en attraktiv mulighet til å bringe kunnskaper, løsninger og kapitalstyrke til USA.

– Vi vil produsere superfersk, høykvalitets sjømat med lavt miljøavtrykk for amerikanske forbrukere. Det krever lokal produksjon, og vi tror at vi har funnet et ideelt sted her i Maine. Vi gleder oss til å bli et ansvarlig og bidragende medlem av Maines sjømatindustri.

– Jeg gleder meg over Nordic Aquafarms kommer til Belfast og takker dem for deres investering og jobbene de skal skape, uttalte guvernør LePage.

Heim sa at Maine ble valgt etter et omfattende søk basert på miljø, vannforhold, lang sjømathistorie og nærhet til store forbrukermarkeder i nordøstlige USA. Han la til at Nordic Aquafarms skal utvikle produksjon med lavt utslipp av vann som er fri for kjemikalier eller medisiner, at alt avfall skal resirkuleres og anlegget vil inneholde fornybare energiløsninger.

Byggingen forventes å starte i 2019, med drift i 2020. Fase 1, med en kapasitet på rundt 13.000 tonn, vil være det største landbaserte anlegget prosjektet som hittil er bygget.