Sikter på en halv million tonn laks.
Det er ikke ofte et stort oppdrettselskap får den muligheten: Å bli invitert av halvparten av aksjonærene i et stort konkurrerende selskap til å legge inn bud på aksjene. Men det er akkurat det Gustav Witzøe og SalMar har fått nå i vinter.
Sist gang, da NTS fikk tilslaget på oppdrettsnabo SalmoNor i fjor vår, fikk ikke en gang SalMar anledning til å komme til bordet og forhandle.
Dette har endret seg etter måneder med friksjon og stadig økende konfliktnivå mellom de ledende aksjonærer og styremedlemmer i NTS, noe som kulminerte med at en aksjonærgruppering inviterte andre aktører til å by på selskapet.
Ikke uventet
Mowi var førstemann ut, med et bud på 110 kroner den 24. januar. Mandag 14. februar svarte SalMar, noe som ikke var helt uventet.
Gustav Witzøe og SalMar var nemlig svært så ivrige etter å by på NTS-dominerte NRS på seinsommeren i fjor. SalMar hadde også det høyeste budet, på 270 kroner per NRS-aksje, da budkampen på dramatisk vis endte med at NTS trakk det lengste strået og sikret seg aksjemajoriteten i NRS.
Denne gang har tydeligvis Witzøe ikke tenkt å la sjansen gå fra seg. For nå har han skaffet seg en unik mulighet til å sikre en produksjonskapasitet på 124.000 tonn, i Midt-Norge, Nord-Norge og Island – alle regioner hvor SalMar allerede er til stede og kan høste operasjonelle synergier. Det siste er viktig, for da betyr det at frøyaselskapet lettere kan regne hjem et høyt oppkjøpsbud.
Dersom SalMar faktisk vinner budkrigen, og sikrer seg oppdrettsaktivitetene til NTS, NRS og Arctic Fish, vil det løfte SalMars produksjonsvolum markant. Selskapet guider allerede 175.000 tonn i Norge, 46.000 tonn i Skottland og 16.000 tonn på Island. I tillegg kommer offshore-satsingen SalMar Aker Ocean, hvor Witzøe og partner Kjell Inge Røkke sikter på 150.000 tonn innen 2030.
Nær en halv million tonn
Summeres alt dette opp vil SalMar med tiden kunne bli jevnstor med dagens overlegne markedsleder Mowi, som slaktet 466.000 tonn laks i 2021. Mowi har, per idag, ikke samme muligheter for vekst som SalMar.
Selv om Mowi trakk sitt bud på 110 kroner per NTS-aksje kun 28 minutter etter SalMars bud ble kjent, og at Rørvik-familiene støtter SalMars bud, er det ikke gitt at oppkjøpskampen er en «done deal». Mowis konsernledelse har fortsatt ikke respondert på gjentatte henvendelser om de nå har kastet kortene – eller vil lansere et nytt og forbedret bud.
Og Mowi, eller en annen interessent, har også muligheten til å innta rollen som «hvit ridder» og ved aksjekjøp og i allianse med storaksjonær Helge Gåsø (37 prosent) blokkere SalMar fra å nå de magiske 50 prosent av aksjene i NTS.
Kampen er ikke over.