Norske lakseoppdrettere saksøkt også i Canada for ulovlig prissamarbeid

Nyheter
1100

Krever nærmere 3,4 milliarder kroner i erstatning.

Det er Grieg Seafood, Lerøy Seafood Group, Mowi og flere av deres amerikanske og canadiske datterselskaper som er saksøkt, skriver CBC. I tillegg er SalMar og Scottish Sea Farms saksøkt.

Ifølge kanalen ble massesøksmålet levert til en føderal domstol i Toronto 3. januar. Det er Irene Breckon som står bak søksmålet på vegne av alle canadiere, som kjøpte oppdrettslaks og relaterte produkter etter 1. juli 2015. Breckon er ifølge avisen pensjonist og en kjent anti-fattigdomsaktivist.

– Jeg tror virkelig på at vi må kjempe mot disse store virksomhetene som utnytter mennesker, sier Breckon til kanalen om bakgrunnen for søksmålet på fire milliarder kroner, eller 500 millioner canadiske dollar.

Søksmålet kommer i kjølvannet av kjølvannet av EU-Kommisjonens pågående etterforskning om påstått prismanipulering, som ble innledet ved razzia mot flere av selskapene i slutten av februar i fjor.

I USA har flere aktører allerede tatt ut søksmål mot norske lakseoppdrettere i etterkant av razzian.

Både Grieg Seafood og Mowi sier de kjenner til søksmålet i Canada, men avviser overfor kanalen at de har vært involvert i prissamarbeid. De andre selskapene har ikke besvart henvendelsene fra CBC.

Søksmålet avventer nå godkjenning fra domstolen før prosessen eventuelt fortsetter.