– Norsk oppdrettsnæring har ikke et langsiktig perspektiv, og var ferdig med vaksiner på slutten av 80-tallet

Nyheter
933

Professor Erik Slinde (74) fra Bergen jobber ufortrødent videre med å utvikle en lakselusvaksine.

– Jeg kommer til å prøve å få til en lakselusvaksine så lenge hodet mitt fungerer. Drivkraften min er at dette er kjekt og moro å jobbe med. Før måtte jeg holde på med alt mulig rart, mens nå behøver jeg kun å fokusere på noen få ting, og da spesielt utviklingen av vaksinen, sier Erik Slinde til iLaks.

Forsøkshall i Matre. FOTO: Erlend A. Lorentzen/HI

Han har bakgrunn fra blant annet Matforsk (i dag en del av Nofima) samt at han har vært både forskningsdirektør og seniorrådgiver i Havforskningsinstituttet. Slinde jobbet også på 90-tallet med å utvikle vaksiner i Intervet Norbio, som i dag heter MSD Animal Health Norge. 

Og det er nettopp vaksiner som har vært Slindes interesseområde etter 2013. Gjennom familieselskapet Salei, hvor også hans kone Ingrid er involvert, har han forsøkt å utvikle en lakselusvaksine

– Min kone er tidligere avdelingsovertannlege ved UiB, og har god kunnskap om smitte og hygiene. Hun satt også i den nasjonale komitéen som laget oppdaterte smittevernregler for tannleger som var ferdig i fjor høst, sier han.

Erik Slinde. FOTO: Bjørg Egelandsdal/NMBU

– Vi er blitt mye klokere
Salei samarbeider med professor Bjørg Egelandsdal ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Selskapet jobber også i lag med professor Rolf Erik Olsen ved NTNU, som har en bistilling ved Havforskningsinstituttet. Nylig bidro Olsen i et pilotforsøk Salei har kjørt på HIs forskningsstasjon i Matre i sommer.

Under forsøket fikk Salei tilgang til fire kar med 14 laks i hvert kar for å teste ut en mulig lakselusvaksine. Laksen ble satt inn i karene 1. juni i år, før den ble vaksinert cirka 13. juli. Forsøket ble avsluttet 10. august, og da ble lakselus telt på fisken samt at sårstatus evaluert av Salei.

– Jeg har ikke lyst å si så mye om resultatene i Matre, men det har vært et godt og interessant forsøk, og vi er blitt mye klokere, sier en kryptisk Slinde.

– En realitet jeg må forholde meg til
Prosjektet med å utvikle en lakselus-vaksine har pågått over et par år, og har fått 850.000 kroner i støtte fra Regionalt forskningsfond Vestland (RFF). Støtten fra RFF er 50 prosent av prosjektets totale prisramme. Resten er egenkapital. En rapport av prosjektet vil bli levert til RFF i september/oktober 2021, opplyser Slinde.

Ifølge Slinde har han måtte bruke av egen pensjon for å dekke kostnader i prosjektet.

–  Jeg hadde håpet at Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering skulle være mer positiv til dette da penger alltid er et problem i slike prosjekter, sier han.

Han hevder videre at oppdrettsnæringen i Norge ikke har vært spesielt interessert i å få på plass en lakselusvaksine.

– Norsk oppdrettsnæring har ikke et langsiktig perspektiv, og var liksom ferdig med vaksiner på slutten av 80-tallet.

Slinde kommer samtidig med kritikk av den farmasøytiske industrien, som han mener ikke gjør mulighetene til å utvikle en vaksine større.

– Den farmasøytiske industrien liker ikke vaksiner, og derfor er ikke dette prioritert. De vil helst produsere noe som du må spise hver dag. Nå jobber mange med å utvikle lakselusvaksiner, men siden det ikke er et prioritert område, så er det vanskelig å få midler til dette. Det er derimot mye penger å få til å redusere lusemengden på laksen, hevder han.

Slinde tror ikke det er mange som ønsker han skal lykkes med vaksineprosjektet.

– Men det er en realitet jeg må forholde meg til, legger han til.

Fortsatt troen
Fremover skal Salei vaksinere enda en gruppe med fisk i håp om å komme nærmere en løsning.

Lakselus. Illustrasjonsfoto: Rune Nilsen, Havforskningsinstituttet

– Vaksine mot overflateparasitter regnes som ekstremt vanskelig fordi det er så få antigener å velge i. Vi må finne ut hva lusa sprøyter inn, altså hva dette er og hvordan vi skal bekjempe det, forklarer Slinde og fortsetter:

– Laksen klarer rett og slett ikke å motstå lakselus, og lager tydeligvis ikke antistoffer. Lusa har noe som hindrer laksen i å helbrede seg selv, og den dør derfor av infeksjoner.

Slinde mener det er «helt uakseptabelt» at så mange fisk dør i norske merder. Selv skulle han ønsket utviklingen av vaksinen gikk raskere.

– Det tar tid å komme opp med en vaksine og utviklingen går ikke så raskt som jeg ønsker, men både motgang og medgang stimulerer til merarbeid. Siden oppstarten av prosjektet har vi lært mye mer, og vi er fortsatt optimistiske med tanke på å få utviklet en vaksine, avslutter han.