Norse Production-streiken fortsetter: Partene hamrer løs på hverandre

Nyheter
2305

Situasjonen er fullstendig fastlåst.

8. september tok Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbunds (NNN) ut sine medlemmer i streik i produksjonsselskapet til Sekkingstad, Norse Production.

Over 70 polske arbeidere streiker for å få en tariffavtale på plass, men foreløpig ser det ut som en løsning på konflikten lar vente på seg.

– Høyst uvanlig. Det er veldig sjelden vi opplever at en stor bedrift med en sterk merkevare nekter å godta det norske systemet med tariffavtale. Det har jeg ikke opplevd før i mine ti år som forbundsleder, sier forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen til Bergensavisen.

Norse Production-direktør Tom Lerberg sier til samme avis at situasjonen er fastlåst.

– Hvis vi inngår en tariffavtale blir det altfor kostbart å beholde rotasjonssystemet vi har i dag. Da må de ansatte over på ordinær arbeidstid, og vi mister fleksibiliteten, samtidig som det vil medføre en voldsom økning i lønnskostnadene. En slik omlegging vil få alvorlige økonomiske følger for selskapet, sier han.

Han forklarer manglende tariffavtale med at Norse bare driver slakting og foredling, og ikke har flere ben å stå på som flere andre sjømatbedrifter. Ifølge Bergensavisen mener han at oppdrettsvirksomheten hos de store er med på å subsidiere slakte- og foredlingsdelen.

I dag jobber totalt 120 ansatte i produksjonen, hvor de fleste ansatte er fra Polen.

Jan Egil Pedersen mener Norse driver streikebryteri ved å leie inn folk under streiken, mens Lerberg hevder arbeiderne ble innleid lenge før streiken på grunn av høyt sykefravær.