Grieg Seafood har hatt betydelig høyere andel av produksjonsfisk enn landsgjennomsnittet i flere år.
Mens den høyeste gjennomsnittlige andelen «prodfisk», fisk med sår og skader, i en enkeltuke i Norge i år har vært på 42,5 prosent, har Grieg Seafood registrert en andel på 73,1 prosent. Dette fremgår i systemrevisjonsrapporten for Grieg Seafood, som Mattilsynet nettopp har offentliggjort.
Ifølge kommunikasjonssjef Jeanette Galtung Døsvig hos Grieg Seafood er det Spiro-parasitten og perlesnormaneten (lenkemanet) hovedårsaken til de høye tallene.
– I tillegg til vanlige utfordringer med vintersår, så er lenkemaneter og Spiro i Finnmark det som har medført ytterligere utfordringer for Grieg Seafood i år, forklarer hun til iLaks.
Siste spiro-rest
I sommer slaktet det børsnoterte selskapet ut den Spiro-rammede fisken. Nå håper de på at dette skal gi effekt.
– Siste rest av fisk med Spiroparasitt ble slaktet ut i juli. Vi forventer at dette vil ha en effekt på «prodfisk» fremover, sier hun.
Det er forøvrig ikke første gangen oppdrettsselskapet har gjort tiltak for å unngå Spiro-parasitten. De gjorde det samme i fjor sommer.
Mange tiltak
Kommunikasjonssjefen forteller at Grieg Seafood har iverksatt mange tiltak for å unngå fremtidige utfordringer med produksjonsfisk.
– I tillegg har vi investert i nytt UV-anlegg på settefiskanlegget vårt i Finnmark som skal hindre at det skjer igjen. Andre tiltak vi jobber med er Jellysafe-prosjektet til FHF og bruk av moritellavaksine mot vintersår, fremhever Døsvig.
Grieg Seafood følger også nøye med på utviklingen til perlesnormaneten.
– I forhold til lenkemaneter, så overvåker vi situasjonen nøye og har iverksatt forebyggende tiltak som luseskjørt, legger hun til.
Firedobling av «prodfisk»-andel på nasjonalt nivå
Statistikken viser at Grieg Seafood har hatt «prodfisk»-topper som har vært høyere enn landsgjennomsnittet i alle årene fra og med 2018 og frem til andre kvartal år.
Sammenlignet med tallene i år innebærer dette at det totalt sett i Norge har vært en firedobling av «prodfisk»-andel i enkeltuker på nasjonalt nivå, mens det for Grieg Seafood har «bare» har vært en dobling.
I «prodfisk»-andelen for toppuken i 2018 hadde et landsgjennomsnitt på maksimalt 8,5 prosent. Samme år hadde Grieg Seafood sin høyeste registrering på 35,5 prosent.