Ingen utviklingstillatelser for Cermaqs konsept «Flexifarm».
I 2017 søkte Cermaq om 13 utviklingstillatelser for å realisere sitt konsept «Flexifarm» – et lukket flytende anlegg med smitterensing. Fiskeridirektoratet var i tvil, men avslo søknaden ett år senere fordi den ikke oppfylte vilkåret om betydelig innovasjon. Cermaq påklaget vedtaket, men direktoratet opprettholdt avslaget, og sendte saken til departementet for endelig avgjørelse i september 2019.
Nå har Nærings- og fiskeridepartementet kommet fram til at direktoratets avslag opprettholdes.
I et ferskt vedtak skriver departementet at det er vurderingen av innovasjonshøyden for konseptet som har vært avgjørende for utfallet.
«Listen for betydelig innovasjon er lagt høyt, og det er i denne sammenheng naturlig å ta utgangspunkt i status for den aktuelle teknologien ved vurderingstidspunktet», skriver departementet.
Departementet vurderer at den mest fremtredende innovasjonen i konseptet til Cermaq er filtrerings- og desinfiseringsløsningen for å hindre inntak av patogener og parasitter.
«Dette skiller søknaden fra de fleste andre lukkede konsepter. Fiskeridirektoratet peker imidlertid i sitt avslag på at desinfisering av inntaksvann er kjent fra landbaserte anlegg. Sammensetningen av komponenter fra kjent, ikke-kommersiell lukket teknologi og kjent, kommersiell landbasert teknologi kan riktignok anses som en nyhet i denne sammenheng, men Fiskeridirektoratet fant at dette ikke er tilstrekkelig til å anses som «betydelig» innovasjon», skriver departementet, og legger til at de er enig i direktoratets vurdering.
«Departementet finner etter dette at konseptet Flexifarm som beskrevet i søknaden og tilleggsdokumentasjon ikke oppfyller kriteriet om betydelig innovasjon», konkluderes det.
Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.
Cermaq har tidligere blitt tildelt fire utviklingskonsesjoner for iFarm, og investerer 580 millioner kroner i prosjektet. Den første smolten er allerede satt ut i dette anlegget.