Cermaq investerer over en halv milliard kroner og starter utvikling av iFarm i januar

Nyheter
1869

Cermaq har ristet av seg skuffelsen etter avslag på iFarm-klage.

I fjor sommer bestemte Cermaq seg for å klage på Fiskeridirektoratets beslutning om å tildele fire konsesjoner til utvikling av oppdrettssystemet iFarm – et konsept for individbasert havbruk. Selskapet hadde opprinnelig søkt om ti konsesjoner.

I november i fjor kom avslaget på klagen. En tydelig skuffet administrerende direktør i Cermaq Norway, Knut Ellekjær, uttalte samtidig at selskapet ville se på om det var mulig å tilpasse prosjektet til fire konsesjoner, der man videreutviklet potensialet til iFarm-teknologien.

Nå opplyser Cermaq i en pressemelding at oppdretteren, sammen med BioSort og Fiskeridirektoratet, har avklart hvordan prosjektet kan skaleres til fire utviklingskonsesjoner.

– Det betyr også at prosjektet ikke vil komme så langt frem mot kommersiell testing som opprinnelig planlagt, skriver Cermaq.

Cermaq investerer 580 millioner kroner i iFarm, og starter opp i januar i Steigen i Nordland. Etter planen skal første fisk settes ut høsten 2020, og da er det merder på lokaliteten i Martnesvik, som får installert første trinn i iFarm.

– Dette er den beste julegaven vi kunne få, sier fiskehelsesjef Karl Fredrik Ottem i Cermaq som skal lede iFarm-prosjektet.

Prototyper
Ifølge Ottem er målet for prosjektet er å utvikle prototyper med de sentrale funksjonalitetene i iFarm for å avklare om det er teknologisk mulig å drive individbasert lakseoppdrett i merder i sjøen.

– En viktig del av iFarm-prosjektet blir å dokumentere hvordan fiskens atferd og velferd vil være i samspill med de nye teknologiske løsningene og funksjonalitetene, sier Ottem.

BioSort, som utvikler desensorbaserte løsningene i iFarm, har allerede gjennomført flere tester på Havforskningsinstituttets forsøksstasjon på Matre.

– Det sentrale i iFarm er at følger hver laks med maskinsyn, etablerer en helsejournal per individ, og kan sortere til side de fiskene som skal følges opp. Dette vil være nyttig ikke bare for oppdretterne, men også for forvaltning og forbrukere. Vi gleder oss til å komme i gang, og flere nye stillinger skal nå fylles, sier Geir Stang Hauge, administrerende direktør i BioSort.

– Stort løft for regionen
Fagdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet mener individbasert oppdrett, som er kjernen i iFarm, tar dyrevelferd på alvor.

– På sikt vil dette også kunne ha et stort potensial for myndighetene dersom forvaltningene får tilgang til sanntidsinformasjonen over for eksempel biomasse, lusesituasjon og sykdomsforhold på hvert enkelt anlegg, mener Landsverk.

Utviklingen av iFarm er en mulighet for utstyrsleverandører å ta del i et spennende og høyteknologisk utviklingsprosjekt, ifølge Cermaq.

– iFarm-prosjektet blir et stort løft for regionen. Vi anslår at det vil bety 17 stillinger bare i Cermaq i prosjektperioden på inntil seks år. iFarm utvikles lokalt, vi vil utvikle selve konstruksjonen i merden og maskinlæringen her. Dette er et stort løft for Cermaq i Nordland og for hele oppdrettsnæringen, sier regiondirektør Snorre Jonassen som har vært sentral i utformingen av iFarm-prosjektet.