Nå får oppdretterne bedre betalt for ørret enn for laks

Nyheter
1145

Stengningen av det russiske markedet i august 2014, et direkte svar fra Kreml på vestlige sanksjoner i kjølvannet av annekteringen av Krim, lukket det dominerende markedet for oppdrettet regnbueørret.

Døren til det russiske markedet ble stengt omtrent samtidig som ørretoppdretterne gjorde seg klare for den store slaktesesongen. Kombinasjonen av høyt utbud av slakteklar ørret og et negativt skifte i etterspørselen gjorde det kommende året beintøft for ørretoppdretterne.

Slanke biomassen
Oppdretterne svarte på utfordringen med å slakte ut og fryse inn, slanke biomassen og redusere utsettene, samtidig som eksportørene jobbet intenst med å finne nye markeder, blant annet i Asia og, ikke minst, i USA.

Ved utgangen av 2016 sto det, ifølge Akvafakta, 29.000 tonn ørret i norske oppdrettsmerder – en nedgang på luftige 33 prosent på 12 måneder.

Det betyr at det er vesentlig mindre fisk å selge. Samtidig har etterspørselen blitt drevet opp av vekstmarkeder som USA, Indonesia og Malaysia.

Substitutt
Regnbueørreten, som brandes som fjordørret, er både genetisk, smaksmessig og utseendemessig svært lik laksen. I det russiske markedet har ørret lenge vært et nært substitutt for laksen. Historisk har også lakseprisen og ørretprisen vist høy samvariasjon.

Etter pristoppen ved årsskiftet har lakseprisen falt tungt. Nå viser det seg at kombinasjonen av økt etterspørsel og redusert tilbud har drevet ørretprisen over laksen.

Eksportprisen (levert den norske grense) for ørret var 72,31 kroner i forrige uke, viser statistikk fra Norges Sjømatråd. Til sammenligning ble fersk laks eksportert for 70,33 kroner kiloet.