– Mye av produksjonsfisken i markedet blir ikke nødvendigvis tilbudt videreforedlings-fabrikkene

Nyheter
0

Coast Seafoods toppsjef Sverre Søraa er svært skeptisk til at produksjonsfisk skal kunne sendes ut av landet.

Tidligere denne uken ble det kjent at Mowi hadde sendt søknad til Mattilsynet om midlertidig dispensasjon fra eksportforbudet knyttet til produksjonsfisk. Produksjonsfisk, også kalt «prodfisk», er skadet fisk som må feilrettes i Norge før den kan eksporteres. Mowis begrunnelse på sin dispensasjonssøknad var at «det ikke var tilstrekkelig bearbeidingskapasitet i næringen for tiden».

Administrerende direktør i Coast Seafood, Sverre Søraa, forteller at de, i motsetning til Mowi, ikke har problemer med kapasiteten.

– Vi har ledig foredlingskapasitet, og er ute etter å kjøpe mye mer produksjonsfisk enn det vi har tilgang på, selv i dagens situasjon, sier han, og legger til:

– Mye av produksjonsfisken i markedet blir ikke nødvendigvis tilbudt videreforedlingsfabrikkene i Norge.

Norwegian Salmon
Sverre Søraa tviler på at dispensasjoner fra eksportforbudet av produksjonsfisk til enkeltaktører i en periode er veien å gå.

– Vi er svært skeptiske til å eksportere produksjonsfisk fra Norge. Vi mener det vil skade omdømmet til merkevaren Norwegian Salmon, sier han til iLaks.

Han frykter for at dispensasjoner kan undergrave det som er blitt skapt over tiår.

– Vår ekspertise er salg og markedsføring. Hele næringen har brukt en generasjon på å bygge opp merkevaren gjennom dyktig og smart markedsføring. Vi tror det ville vært et stort feiltrinn å slippe opp for slik eksport nå. Uansett måtte man først starte med å gjøre en grundig faglig vurdering, før dette kan vurderes, sier Søraa.

Store investeringer
Sjefen for det Måløybaserte sjømatkonsernet påpeker at det er blitt investert mye i foredlingskapasitet i Norge.

– Generelt er det bygd opp mye kapasitet de siste årene i Norge, så det er mange som satser på videreforedling og arbeidsplasser i Norge nå. Coast vil også fortsette sine investeringer på Sotra Fiskeindustri i årene som kommer, sier han.

Det er også blitt stilt spørsmål om hvordan dispensasjoner kan løse utfordringene med omgåelse av regelverket, blant annet knyttet til smugling. Coast Seafood-sjefen tror ikke nye dispensasjoner vil gjøre det enklere.

– Regelverket er tydelig. Problemet kommer i form av at regelverket eller dispensasjoner som er gitt, ikke overholdes av alle, og dertil myndighetenes kapasitet, til å følge opp. Nye dispensasjoner vil i en slik situasjon forsterke problemet, sier han.

Likhet for loven
Søraa mener at løsningen bør være å sikre like konkurransevilkår for eksportørene.

– Så lenge det er et forbud må myndighetene sørge for at det håndheves, slik at konkurransevilkårene blir like og at de som følger regelverket ikke blir skadelidende.

Han oppsummerer:

– Derfor må vi finne ut hva en egentlig mener, når en snakker om at det ikke er nok kapasitet i Norge til å videreforedle produksjonsfisk. Vi har for eksempel økt til to skift på Sotra Fiskeindustri, for å sikre foredlingskapasiteten for produksjonsfisken.

Les også: Bekymret eksportør: – Konkurranse på like vilkår blir det ihvertfall ikke

Flypakket laks fra Coast Seafood. Foto: Emili Knutson