Bekymret eksportør: – Konkurranse på like vilkår blir det ihvertfall ikke

Nyheter
0

Reaksjonene på Mowi sin dispensasjonssøknad lar ikke vente på seg.

I går ble det kjent at Mowi har søkt om midlertidig dispensasjon fra kvalitetsforskriften, som krever at såkalt produksjonsfisken (skadet fisk), må feilrettes i Norge før den kan sendes ut av landet. Mowi sin begrunnelse for søknaden er at det ikke er nok bearbeidingskapasitet i Norge.

Les også: Mowi: – Ikke tilstrekkelig bearbeidingskapasitet i næringen for tiden

Administrerende direktør Snorre Kvammen hos Norwell forteller om sprengt kapasitet på foredling denne uken. Han ser et sammensatt bilde dersom Mowi får dispensasjon.

– Det blir mindre press på norske foredlere. Det gjør det enklere for oss å selge «prod» (produksjonsfisk – red.adm.) innenlands. Ulempen er at «prod» levert til utlandet presser «sup»/«ord»-fisken (superior/ordinær – red.adm.) som skal til Europa, sier Kvammen til iLaks.

Krever likebehandling
Sjefen for den Florø-baserte eksportøren understreker likefullt at han er opptatt av likebehandling. Kvammen bruker en fartsmetafor for å illustrere hva han mener.

– Blir litt som en motorvei der alle har fartsgrense på 90 (kilometer i timen), men noen få bilister har fått tillatelse til å kjøre i 110. Fra myndighetsperspektiv, forventer man at alle som er pålagt 90, vil kjøre i 90 når noen få cruiser forbi i 110? spør han retorisk, og legger til:

– Konkurranse på like vilkår blir det ihvertfall ikke.

Les også: Eriksson ber departementet avvise Mowis dispensasjonssøknad

Smugling vs. konkurransevridning
Kvammen er også bekymret for signalene som nå gis i forhold til regelverket.

– Jeg tenker også at det gjør noe med den allmenne holdningen til forskriften, når den blir uthult med dispensasjon, og aktører som «Norwegian Gannet» helt lovlig kan eksportere «prod», kommenterer han.

Norwell-direktøren er imidlertid usikker på om dispensasjon for et kortere tidsrom kan forhindre smugling av fisk ut av landet.

– «Prod» som blir eksportert under dispensasjon, vil jo ikke havne i hendene på de som smugler, så det hjelper jo. På den annen side gir jo slike dispensasjoner en stor konkurransevridning, oppsummerer Kvammen.