Mowi-oppkjøp signaliserer milliard-deal for NRS

Kommentarer
11701

Oppkjøpet av K. Strømmen Lakseoppdrett legger listen høyt for det kommende salget av NRS Region Sør.

Fredag morgen ble det kjent at Mowi fikk tilslaget på bremangeroppdretter K. Strømmen Lakseoppdrett. Avtalt pris endte på 790 millioner kroner, eller 197,5 millioner kroner per matfiskkonsesjon.

Dette betyr at det er kjøperinteresse nok i Sør-Norge til å matche prisrekorden satt av nordlandsoppdretter Lovundlaks under forrige konsesjonsauksjon.

Ser likheter
Noen som har fulgt særlig nøye med på budrunden om K. Strømmen Lakseoppdrett er corporate finance-medarbeiderne til DNB Markets. Det er nemlig de som sitter med den andre store oppdrettstransaksjonen denne sommeren, Norway Royal Salmon (NRS) sitt salg av den trøblete virksomheten Region Sør.

Aslak Berge

NRS Region Sør er ikke helt ulik K. Strømmen Lakseoppdrett.

Begge er innenfor en relativt kort båtreise fra hovedkontorene til de store og velbemidlede børsnoterte oppdretterne i Bergen og begge har slitt med driften i en årrekke. Men mens K. Strømmen har fire konsesjoner, sitter NRS Region Sør på seks. Og det er disse verdipapirene, ikke gamle merder, arbeidsbåter og fôravtaler, kjøperne byr på.

Søt musikk
197,5 millioner kroner per konsesjon er som søt musikk i ørene til rådgiverne i DNB Markets – og oppdragsgiver NRS. For det kan tyde på en salgspris opp mot 1,2 milliarder kroner.

For Mowi var ikke den eneste som strakk seg opp i dette prisleiet. Det var mange bydere, og de fulgte Mowi helt til døren. Det er ingen grunn til å tro at det er færre interessenter for bømlooppdretter NRS Region Sør.

Gitt at selskapet oppnår en slik salgssum, vil det slå hardt i regnskapsbøkene til børsnoterte NRS. Trondheimsbaserte NRS har nemlig en børsverdi på 8,9 milliarder kroner.

Det er forøvrig ikke ventet en konklusjon på NRS-salget før etter sommerferien.