Når lakseaksjer er mer verdt enn kontanter

Kommentarer
7542

Alf-Helge Aarskog og Mowi spanderer et månedsresultat for å sikre seg K. Strømmen Lakseoppdrett. Og 30 prosent av oppgjøret skjer med aksjer på all time high.

For 20 år siden reiste Pan Fish-sjef Arne Nore land og strand rundt for å kjøpe oppdrettselskaper. OK-Fish, Norway Seafarms, Rolf Olsen, Seafood Farmers. Oppgjøret var som regel i aksjer.

Og Pan Fish-aksjene, som gikk som en kule på Oslo Børs, ble ansett for å være mer verdt enn kontanter.

Gamle Pan Fish er i dag en viktig del av laksekjempen Mowi. Når Mowi i dag varsler markedet om oppkjøpet av K. Strømmen Lakseoppdrett, skjer 30 prosent av oppgjøret i Mowi-aksjer.

Kanskje ikke så rart. Mowi handler denne uken på tidenes høyeste kursnivå.

Sterk valuta
En god aksjekurs er en sterk valuta og et potent middel for oppkjøp. Ja, det er en viktig grunn til å overhode være børsnotert.

Aslak Berge

Så får det heller stå sin prøve at 790 millioner kroner, eller 197,5 millioner kroner per konsesjon, tangerer gjeldende prisrekord (tidligere satt av nordlandsoppdretter Lovundlaks).

Det er ikke hverdagskost at det bys frem lakseoppdrettere for salg. For Mowis vedkommende ble det faktum at dette aktuelle salgsobjektet var plassert midt i eget kjerneområde utslagsgivende.

Mange interessenter
For det har ikke skortet på kjøperinteresse for K. Strømmen.

Lingalaks, Firda Seafood, Coast Seafood/Blom Fiskeoppdrett og Godfisken (et joint venture av en rekke mindre oppdrettere i Sogn og Fjordane) skal alle ha vært blant dem som har snust på selskapet. Smertegrensen for de fleste, inkludert deres bankforbindelser, var et sted mellom 700 og 750 millioner kroner.

Men, på samme vis som for 20 år siden, var det børsmusklene og den fleksible valutaen som ble utslagsgivende i denne handelen. 790 millioner kroner er ikke mer enn et månedsresultat for Mowi. Og var tiden moden for å vokse innen kjerneområdet lakseoppdrett i Norge, var det definitivt nå.