– Modellen er feil for vår næring

Nyheter
0

Oppdretterne er ikke udelt positive til nyheten om regjeringens avtale med Venstre og Pasientfokus om lakseskatten. Men de ser lyspunkter.

I dag kom nyheten om at det var inngått forlik om ny lakseskatt. Dermed er en langvarig saga i ferd med å gå inn for landing.

Nå knytter det seg spenning til hva som skjer videre. Djevelen vil ligge i detaljene.

Skrova-oppdretteren Line Ellingsen har vært en tydelig talsperson mot regjeringens skatteforslag, og har også representert Sjømat Norge på Stortinget i høringen om lakseskatten.

For høyt skattetrykk
– Mitt utgangspunkt er at det var bra at Høyre, FrP og KrF brøt ut. De har forstått og lyttet til næringen som sier at denne modellen ikke er bra og at skattetrykket er for høyt, sier hun til iLaks.

– Jeg er skuffet over at Venstre har inngått et forlik på 25 prosent. Dette fordi 25 prosent i tillegg til andre skatter gir et veldig høyt skattetrykk. Og dessuten er modellen feil for vår næring.

Ellingsen påpeker på at det er mye man ikke vet om forliket og det er en rekke ting som er uavklart:

– Hva skjer med prisrådet og hva med fradragsrett for fisk som ble satt i sjøen før årsskiftet? spør hun.

Line Ellingsen. FOTO: Andreas Witzøe

Se på høringssvarene
Hun er derfor veldig opptatt av hvilke føringer som kommer i den endelige forskriften:

– Skattesatsen er én ting. Men her er det en rekke forhold som er uavklart. Jeg håper at man ser på høringssvarene når man skal utforme forskriften, for her er det en rekke ting vi ikke vet, presiserer hun.

Line Ellingsen understreker avslutningsvis viktigheten av å ha en skattemodell for næringen som faktisk er tilpasset for næringen:

– Det må være en modell som er tilpasset norsk havbruk og ikke en som kommer fra norsk oljebansje.

Forventninger til miljøteknologiordningen
Daglig leder Sondre Eide hos Eide Fjordbruk er enig med Ellingsen i at skattetrykket fortsatt er for høyt:

– Det er bedre enn det opprinnelige forslaget, men det er fortsatt en dobling i forhold til det som vi hadde før, sier han.

Eide peker på at det er foreslått at miljøteknologiordningen skal komme i løpet av året:

– Det er jo en positiv ting. Men det er viktig at den får rett innretning.

– Vi får mindre penger som vi kan investere med, og derfor er det enda viktigere med en treffsikker miljøteknologiordning som utjevner forskjellen Norge nå har til andre land.

Han mener at den konverteringsordningen som Sjømatbedriftene og Redd Villaksen har foreslått er en god løsning:

– Jeg mener at det å kunne konvertere en konsesjon til tre konsesjoner er en bra modell. Når du skal kjøpe dyr teknologi må du ha mer volum til banken å vise til for å få finansiering, forklarer Eide.

– Nå blir det veldig viktig at det blir en ordning som har fokus på teknologiutvikling.

Betydelig bedre
– Regjeringen har sikret flertall i Stortinget for å vedta en ressursskatt på lakseoppdrettsnæringen på 25 prosent på verdier som skapes i havfasen av lakseproduksjonssyklusen, konstaterer Grieg Seafood i en pressemelding.

– Dette er betydelig bedre enn det opprinnelige forslaget på 40 prosent, skriver selskapet videre.

Grieg Seafood vil studere detaljene rundt den endelige avgiften når de er offentliggjort, og vurdere alle investeringer som settes på vent i lys av den endelige avgiften.