– Da kommer du aldri tilbake til å ha disse lokaleide selskapene langs kysten

Nyheter
0

De foreslåtte skattereglene kan gi det motsatte resultatet av det Senterpartiet ønsker seg: konsolidering og større aktører. Line Ellingsen etterlyser en utredning av de distriktspolitiske konsekvensene.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet er opptatt av at de små lokaleide oppdretterne skal bli vinnerne med de nye skattereglene for havbruk. I skatteforslaget som er sendt til Stortinget, er det blant annet lagt til rette for et bunnfradrag på 70 millioner kroner som skal skåne de minste oppdretterne.

I forslaget holdes landbasert oppdrett og slakteri utenfor grunnrentebeskatningen, her blir det ikke ekstraskatt. Fraværet av ekstraskatt på landbaserte aktiviteter kan gi incentiver til å allokere kapital til prosjekter med lavere skattebelastning. Den foreslåtte skattemodellen kan også føre til økt prising av smolten, med bedre inntjening på land, og dermed, på sikt, gå på bekostning av inntjening i sjø.

– Ser ikke hele verdikjeden
Line Ellingsen, leder for Ellingsen Seafood på Skrova i Lofoten, deltok i høringen på Stortinget 17. april, som representant for Sjømat Norge. Hun er bekymret for at de distriktspolitiske konsekvensene av skatteforslaget ikke er tilstrekkelig utredet, og etterlyser en helhetlig tankegang som hensyntar effektene:

– Her ser man ikke hele verdikjeden. Vi har bygget et nytt settefiskanlegg til 400 millioner kroner. Det hadde ikke vært mulig på en stand alone-basis i dag, vi har ikke akkumulert nok overskudd i det selskapet, sier hun.

Dette er jo penger som er kommet fra sjøen. Sjøproduksjonen er med på å subsidiere den øvrige næringsvirksomheten vår. I og med at vi i dag ikke betaler grunnrenteskatt, kan vi tillate oss å subsidiere, for eksempel et dyrere slakteri. Dersom vi må betale grunnrente er det mindre penger igjen til at å subsidiere de andre områdene som ikke er omfattet av grunnrente, forklarer Ellingsen.

Kan man på sikt få en omstrukturering av bransjen som følge av dette skatteforslaget, som går på bekostning av de minste aktørene?

– Jeg tror du har helt rett. Men dersom det viser seg at vi får rett, etter fire til seks til åtte år, så er denne struktureringen irreversibel. Da kommer du aldri tilbake til å ha disse lokaleide selskapene langs kysten. Norsk havbruksnæring kommer til å ble seende helt annerledes ut om noen få år, fastslår Ellingsen.

FOTO: Ellingsen Seafood

Verdispørsmål
Ellingsen mener det mangler en konsekvensutredning som hensyntar helheten i næringen:

– Rapporten fra 2019 var ikke noe konsekvensutredning. Det er så mange elementer i foreslått grunnrentemodell som burde endres på. Og da mener jeg at man burde sett på hele modellen og konsekvensutrede for å se hva det har å si for selskap, for strukturering av næringen og for lokalsamfunn, sier hun.

Hva tenker du om at Senterpartiet fronter en slik sak?

– Det synes jeg er veldig underlig. Senterpartiet er jo et distriktsparti, men jeg lurer på om de har tatt helt inn over seg at de negative konsekvensene av forslaget ikke er godt nok belyst, sier Ellingsen spørrende.

– Jeg forstår at det er vanskelig å se effektene, innrømmer hun.

– For meg blir dette et verdispørsmål. I dag investerer vi i prosjekter som ikke alltid er lønnsomme, men vi velger likevel å gjøre det da det skaper arbeidsplasser og sikrer bosetting.

– Det er mer økonomisk lønnsomt å legge ned vårt lokale slakteri og slakte ved ett sentralslakteri eller sende fisken med bløggebåt. Jeg kan ikke forstå at dette er noe Senterpartiet vil, og det er ihvertfall ikke noe de lokale oppdretterne ønsker. Vi vil, som dem, ha «lys i husan» der vi bor, sier hun litt oppgitt.

Truckfører Børge Rishatt har jobbet hos Ellingsen Seafood i 50 år. Her losser han på for transportøren O-E Endresen.

Manglende tillit
Tror du på Senterpartiet når sier at de vil ta vare på de minste aktørene?

– Jeg tror at det er det de ønsker. Men det vi ser, og frykter av konsekvenser, er jo det motsatte, svarer hun.

– Det er klart at når du ikke har den tilliten som trengs i bunn, mellom næring og politikere, må man bygge opp igjen denne. Men det virker som om vi ikke har troverdighet på det vi sier. Og det er jo veldig uheldig, avslutter Ellingsen.

Ellingsen Seafood er eid av familien Ellingsen og driftes i dag av tredje generasjon. Konsernet har kontroll på hele verdikjeden fra settefisk- og matfiskproduksjon, slakteri, kasseproduksjon til salg og eksport. I 2022 feiret konsernet 75 årsjubileum.

iLaks har rettet en henvendelse til Senterpartiets stortingsgruppe om saken. Ved publisering har ikke avisen mottatt svar.