Mener SalMar gjorde kona til syndebukk: – Som å tilby et glass vann til en som drukner

Nyheter
0

SalMars Kina-forbindelse Yimin Dong ble dømt til 13 års fengsel for smugling av norsk laks. Familien Dong/Wikne og SalMar forteller to helt ulike historier om hva som skjedde før, underveis – og om kontakten dem imellom i dag.

Saken er oppdatert torsdag klokken 15.30 med ny kommentar fra SalMar. Den finner du nederst i saken.

Dong sitter i et kvinnefengsel i Guangdong-provinsen i Kina. Hun har snart sonet halvparten av årene hun ble idømt i 2019 for å ha smuglet store mengder norsk laks fra Vietnam til Kina. På dette tidspunktet hadde hun samarbeidet tett med SalMar i flere år.

En fortvilet situasjon
Dong og hennes familie har hele tiden hevdet at SalMar – helt opp til toppledelsen og Gustav Witzøe – visste hva som foregikk. Dette benekter SalMar. Selskapet bedyrer at de ønsker å hjelpe Dong.

Hennes mann, Bjørn Wikne, vil ikke ha noe mer med SalMar å gjøre. I et brev til en tidligere Kina-ambassadør, som Wikne har delt med iLaks, skriver han:

«Jeg beklager at jeg derfor må informere deg om at det ikke lenger er mulig for meg å motta hjelp betalt av Gustav Witzøe og SalMar. De har påført min ektefelle og familien min stor skade, og alt tyder på at de vil fortsette med det. Beslutningen er fattet i samråd med familien.»

Dong har nå sittet bak murene siden 2018, og hun ble dømt til 13 års soning året etter. Diplomaten brevet er sendt til bidro med eksperthjelp til SalMar og Dongs familie, og Wikne takker ham for innsatsen.

To sprikende beretninger
Mandag fortalte Jørgen Wikne til NRK at moren er alvorlig syk og svekket etter seks år i kinesisk fengsel. Forholdene i fengselet skal være dårlige, og familien har søkt om soningsoverføring til Norge. Samtidig sa familien at kontakten med SalMar er brutt.

– Dette er rett og slett uriktig, sier SalMars strategidirektør Runar Sivertsen.

Til iLaks har han uttalt at SalMar fortsatt er i kontakt med familien, og at de jobber aktivt for at Dong skal få medisinsk og humanitær bistand i fengselet. De har gjennomgående benektet at de visste om eller var involvert i smuglingen av norsk laks til Kina, eller at Dong har vært ansatt i selskapet. På bakgrunn av dette deler Bjørn Wikne sine motargumenter mot SalMar:

Yimin Dong var en sentral forretningsforbindelse for SalMar i Kina. Selskapets eksport til Vietnam gikk kraftig opp i 2016, året etter at Norge omtrent ble utestengt fra det kinesiske markedet. I flere sammenhenger representerte Dong SalMar, og hun har blitt trukket frem som SalMars «Kina-sjef». SalMar avviser at hun var ansatt i selskapet. Foto: Privat

Av brevet han har videresendt til iLaks fremgår det at kontakten med SalMar ble brutt i 2019, da familien hevder at de nektet dem hjelpen de hadde lovet å gi. Wikne opplever at SalMar har ført dem bak lyset for å redde sitt eget omdømme – og hevder at de i stedet bidro til at Dong ble dømt.

Derfor har han ingen tillit til SalMar, og derfor er kontakten mellom dem brutt.

Gulljente eller solo-smugler?
I en pressemelding fra januar slår SalMar ned på flere påstander som kommer frem i NRK. Statskanalen har, i likhet med bransjemediene, hatt stort fokus på saken. Blant annet i en Brennpunkt-episode fra 2022. I disse sakene fremstilles Dong som «gulljenta som ble dumpet av SalMar». SalMar maler på sin side et bilde av en viktig kunde og forretningspartner – men en som handlet på egen hånd hva gjelder forholdene hun ble arrestert for i Kina.

«Fisken hun kjøpte av SalMar ble levert og overtatt av hennes selskap i Vietnam. Det var dette selskapet som hadde ansvaret for videresalg og all videre håndtering av varene, herunder at innrapportering til relevante myndigheter ble korrekt håndtert,» skriver SalMar i pressemeldingen.

Hennes mann hevder på sin side at Dong aldri eide eller kontrollerte noe selskap i Vietnam, eller hadde ansvar for å innrapportere til kinesiske myndigheter. «Dette var, og er, SalMar fullstendig klar over. Det er imidlertid helt i tråd med den rolle påtalemakten i Kina har gitt Yimin,» skriver Wikne. Han mener at Dong først begynte å operere i Vietnam etter avtale med SalMar.

Kaller det justismord
NRK-saken inneholder private bilder av familien Dong/Wikne på besøk hos Witzøe-familien på Frøya. Ved kjøkkenbordet. På fisketur i båt. Sønnen deres hadde sommerjobb på slakteriet til SalMar. Nå er forholdet mellom dem iskaldt.

Wikne står fast på sitt: At SalMar gav instruksen om å få deres laks til Kina, ved å ta «bakdøren» gjennom Vietnam. Da Dong stod overfor det kinesiske rettsvesenet tryglet Wikne SalMar om å forhindre et justismord av sin kone – ved å sende over dokumenter som kunne hjelpe henne.

Yimin Dong ble dømt for å ha smuglet norsk laks til Kina mens norske oppdrettere i praksis var utestengt fra det kinesiske markedet. Dette var en reaksjon på at Norge ga fredsprisen til Kina-kritiker Liu Xiaobo i 2010. Illustrasjonsfoto: Magda Ehlers

Han mener at Gustav Witzøe og Geir Wærø i stedet gjorde sitt for at Dong skulle bli deres syndebukk. Wærø er SalMars Asia-sjef, og lovet å jobbe for å skaffe familien papirene de trengte. Wikne og Wærø skal ha hatt mye kontakt før rettssaken.

I brevene han har delt med iLaks skriver Wikne at han i ettertid opplever dette som et spill for galleriet, for at selskapet skulle få mer informasjon om prosessen. Han holder ikke tilbake i sin beskrivelse av verdens nest største lakseprodusent:

«De hadde aldri til hensikt å hjelpe oss. Det har de fremdeles ikke. De pusser glorien og driver skadebegrensning for sitt frynsete omdømme [..] Deres hjelp er på dette punktet som å tilby et glass vann til en som drukner.»

Dette sier SalMar
I lys av at SalMar sier de fortsatt er i kontakt med familien og gjør sitt for å hjelpe Yimin Dong, har iLaks bedt om dokumentasjon som viser til dette. Ifølge Sivertsen er imidlertid deres vurdering, etter råd fra den tidligere Kina-ambassadøren, at Dong ikke er tjent med at det konkrete innholdet i bistanden «brettes ut i media». De ønsker heller ikke å kommentere denne saken.

– Vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om saken da vi ikke kan se at det tjener Yimin sine interesser, skriver strategidirektør Runar Sivertsen i en e-post, torsdag.

Sivertsen viser likevel til en melding fra ambassadøren til IntraFish. Der skriver han at han har vært engasjert av SalMar siden januar i år for å bedre forholdene for Dong, og at dette har skjedd i forståelse med hennes familie:

«Bjørn Wikne har i brev til meg i slutten av juni informert at det ikke lengre var ønskelig å motta hjelp betalt av SalMar. Samtidig fremgikk det av brevet at det ikke gjaldt meg personlig, og at mitt engasjement og ekspertise er, og har fra dag én vært velkommen. Jeg var i kontakt med Bjørn Wikne for cirka tre uker siden for å informere om forhold jeg mente var relevant for å bedre Yimin sin situasjon.»

«Jeg er fortsatt engasjert av SalMar og de har ikke lagt noen begrensninger i mitt arbeid. Det vil imidlertid ikke tjene saken at min rolle skjer gjennom utspill i media. Ytterligere uttalelser fra min side kan derfor ikke påregnes,» skriver diplomaten.