Norwegian Mountain Salmon ser frem til at et regelverk for landbasert akvakultur kommer på plass, men frykter at kravene kan gi tapt konkurransekraft.
– Teknisk sett endrer ikke det nye regelverket vårt design, ettersom vi allerede har tatt høyde for muligheten for UV-behandling ved behov, sier Bård Hjelmen til iLaks.
Han snakker om regjeringens foreslåtte regelverksendringer for akvakultur på land, som nå er på høring. Her foreslås det blant annet at slike anlegg må desinfisere alt inntaksvann, fortrinnsvis ved hjelp av filtrering og UV-bestråling.
– Betenkelig miljømessig
Hjelmen er daglig leder i Norwegian Mountain Salmon (NMS), som lenge har ønsket å bygge et gjennomstrømningsanlegg for lakseoppdrett i fjellhaller på Utsira – en øykommune vest for Haugesund. Her vil de hente opp sjøvann fra 50 meters dyp.
Les også: Her vil NMS fylle fjellet med fisk: – Det er mange muligheter for dette langs kysten i Norge
Selv om regelverket fortsatt muliggjør utbyggingen på Utsira, mener NMS at et absolutt krav om konstant UV-behandling og filtrering av inntaksvann vil være unødvendig strengt.
– I områder tett på andre oppdrettsanlegg er det sikkert fornuftig. Men for en lokasjon langt ute i havet, uten risiko for smitte fra andre anlegg, er dette strenge kravet til behandling av innvann unødvendig og betenkelig miljømessig, ettersom det vil føre til unødvendig økt energibruk og økte CO2-utslipp. Videre vil dette kravet, dersom det ikke innføres tilsvarende strenge krav i andre land, gi norsk oppdrett en konkurransemessig ulempe, sier Hjelmen.
Han mener at utviklingen av sykdom og lakselus i åpne merder understreker behovet for å få på plass andre produksjonsformer, og at landbaserte anlegg er et viktig skritt i den sammenheng.
– Landbasert oppdrett av matfisk har vist seg å være svært vellykket. Det er observert svært få sykdomstilfeller, i sterk kontrast til situasjonen i sjøbaserte anlegg, der lusenivået nå er høyere enn noensinne. Overdrevent strenge reguleringer risikerer å undergrave denne utviklingen og gi utenlandske aktører et urettferdig konkurransefortrinn, sier Hjelmen.
Konkurranseslag
På grunn av stansen i søknader for landbasert oppdrett, som har vart siden desember 2022, har NMS sett seg nødt til å vurdere lokasjoner også i utlandet.
– Vi er glade for at nytt regelverk endelig er kommet på høring, og håper dette markerer slutten på den altfor lange perioden uten mulighet til å søke tillatelse. Denne unødige oppholdstiden har hindret utviklingen av norsk laksenæring, både når det gjelder distriktsarbeidsplasser og dyrevelferd. Den har også svekket vår konkurransekraft internasjonalt, da land som Island og Storbritannia ikke nødvendigvis har like strenge reguleringer. Dette gir dem et fortrinn i markedet, sier Hjelmen.
NMS foreslår at en risikovurdering bør ligge til grunn for kravet om UV-behandling og filtrering, der lokasjon, nærhet til andre anlegg og andre relevante faktorer vurderes.
– Et mer differensiert regelverk vil styrke norsk konkurransekraft ved å tilpasse kravene til den konkrete risikoen for hver enkelt lokasjon. Dette vil også bidra til å sikre en mer bærekraftig og miljøvennlig produksjon. Vi ser fram til en konstruktiv dialog om regelverket og håper at våre innspill vil bli tatt hensyn til, sier Hjelmen.
Av høringbrevet fra Nærings- og fiskeridepartementet fremgår det at anlegg som allerede har fått tillatelse ikke vil berøres av regelendringene. Dermed vekker ikke forslagene særlig til bekymring hos de ledende landbasertselskapene, som Salmon Evolution og Andfjord Salmon. Flere av dem har allerede rigget seg med løsninger som oppfyller rensekravene som nå er foreslått.
Les også: Landbasert-forslaget tas med knusende ro: – Ikke dramatisk for oss