Mattilsynet vil straffe Mowi etter laksedød i Nordland

Nyheter
0

Står fast ved overtredelsesgebyr på nær 900.000 kroner.

Bakgrunnen er en dødelighetshendelse i 2022, knyttet til trenging av slakteklar fisk ved lokalitet Brattholmen – og foranledningen for hendelsen.

Mowi har klaget på Mattilsynets vedtak om gebyr, som først ble fattet i april 2023.

Mener det var brudd på dyrevelferdsloven
2. august 2022 varslet Mowi om dødelighet som skjedde da fisken skulle hentes opp av merd 8. Noen dager før hendelsen var fiskehelsepersonell på besøk ved Brattholmen. Merd 8 skilte seg ut fra resten av merdene, på grunn av flere svermere og en god del dødfisk. Det fremgår av et brev sendt 1. juli i år, fra Mattilsynets klagesaksenhet til advokatfirmaet Wikborg Rein, som representerer Mowi.

Ved besøket var det nær 200.000 fisk i merden. Fiskehelsepersonellet vurderte at fisken trolig ville være håndteringssvak under levering og trenging. I lys av dødelighetshendelsen kort tid etter, mener Mattilsynet at Mowi sannsynligvis brøt dyrevelferdsloven og akvakulturforskriften.

31. juli, da fisken skulle hentes opp, ble det observert akutt forøket dødelighet i avkastet, og båten på stedet avbrøt operasjonen. Det ble avgjort av «Taupo» skulle overta, og 1. august tok bløggebåten opp 36.000 fisk. Resten av fisken ble senere tatt opp med pumpebåt, anleggets egen båt – og siste rest med slaktebåt.

Napiers prosessbåt «Taupo». Foto: Helgeland Havn

Les også: Hvordan er livet på bløggebåt? Bli med på innsiden av «Taupo»

«Døde av kvelning»
Havarikommisjonen mener at hendelsen kan ha skjedd som følge av en «svært grodd not», som for øvrig skulle vært byttet ut da den var en smoltnot, kombinert med lite oksygen i sjøen. Oksygen skal ikke ha blitt målt i avkastet, og smoltnot gir nedsatt vanngjennomstrømming. I tillegg skal luseskjørtet kun delvis ha vært løftet opp rundt merden.

Kommisjonen peker også på mulig utilstrekkelig opplæring, og høyt arbeidspress kombinert med ferieavvikling. De konkluderer med at fisken sannsynligvis døde av oksygenmangel, og Mattilsynet mener det samme. «Ettersom fisk døde av kvelning på grunn av for lite oksygen i vannet, må det legges til grunn at fisk led forut for døden, og at fisk ble påført skade og unødige påkjenninger,» skriver de.

Vil påføre et onde
Klagesaksenheten mener at Mowi opptrådte uforsvarlig, og at tilfellet var en grov hendelse som selskapet hadde anledning til å forebygge. De opprettholder derfor Mattilsynets tidligere vedtak om overtredelsesgebyr på 891.816 kroner.

«Oppsummert utførte dere en krevende og risikofylt aktivitet uten lovpålagt måling av oksygen, unnlot å følge egne rutiner når det gjelder utfylling av sjekkliste i forkant av risikofylte operasjoner, og hadde mangler i rutiner når det gjelder vask av not og utbytte av smoltnot. Under disse omstendighetene og med den tiden dere hadde til rådighet burde dere sørget for å forebygge oksygenmangelen,» refser de i brevet.

Mattilsynet påpeker at overtredelsesgebyr har likhetstrekk med straff, siden man «sikter på å påføre lovovertreder et onde, og å oppnå etterlevelse av loven i fremtiden».

Klagde på vedtaket
iLaks har vært i kontakt med Mowi. Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland opplyser at de ikke har en kommentar til saken, utover at de er uenige i Mattilsynets vurdering av saken.

Mowi sitt hovedkontor i Bergen. Foto: Tina Totland Jenssen

I brevet til Wikborg Rein lister Mattilsynet opp Mowi sine innvendinger mot gebyr. Mowi argumenterer blant annet med at overtredelsesgebyr er en uforholdsmessig reaksjon, siden de ikke har begått tilsvarende overtredelser tidligere.

Mowi mener at vedtaket er unødvendig inngripende, og at det strekker seg lenger enn Mattilsynets kompetanse etter dyrevelferdsloven. De peker også på at dødelighetshendelsen ikke fremmet Mowis interesser. Mowi mener at vedtaket bør oppheves, og at et eventuelt gebyr burde være lavere.