Nå er styrelederen og eieren uenige om de har samarbeidet om å eksportere produksjonsfisk.
I slutten av november i fjor ble det kjent at lakseeksportøren Euronor ble slått konkurs. Ifølge styreleder Ove Grøhn var forklaringen at det ikke var grunnlag for videre drift.
Nå foreligger borapporten fra SimonsenVogtWiig-advokat Bjørn Åge Hamre. Her fremgår det at Euronor ble anmeldt av Mattilsynet for ulovlig produksjonsfisk-eksport i fjor. Produksjonsfisk, også kalt «prodfisk», er fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil.
«Boet har fått bekreftet fra Vest politidistrikt at Mattilsynet har anmeldt selskapet for ulovlig eksport av produksjonsfisk. Boet overlater videre etterforskning til politiet», skriver Hamre i rapporten.
Underforstått bransjeenighet
I en merknad til borapporten har styreleder Ove Grøhn hevdet at det er allment kjent både i forvaltingen og i næringen at det er eksportert store volum av produksjonsfisk de siste år.
«På bak bakgrunn av Mattilsynets tilbakeholdenhet – som over tid har vært praksis grunnet ekstraordinært stort volum av produksjonsfisk som det ikke har vært mulig å feilrette innenlands – tolket selskapet situasjonen slik at det var åpent for eksport av produksjonsfisk. Denne tolkningen var i følge styreleder basert på en underforstått enighet mellom næringen og forvaltningen om behovet for å løse en praktisk og kapasitetsmessig utfordring», fremgår det av borapporten.
Ove Grøhn er også styreleder i Salmonpoint. Dette selskapet var part i en sak i fjor vinter der Mowi avdekket at fisk som de hadde sendt til Sekkingstad sitt slakteri på Skageneset på Sotra utenfor Bergen endte på illegitimt vis hos kunder i Europa. Den gangen avviste Grøhn at Salmonpoint hadde gjort noe galt.
Les også: – Jeg vet hvem jeg har solgt fisken til
Voldsom vekst – ingen kredittverdighet
Det siste offentlige regnskapet til Euronor var for 2022. Da omsatte selskapet for 1,3 millioner kroner. Men boet har hentet inn regnskapene for 2023 og 2024. Disse viser en enorm vekst. I 2023 omsatte selskapet for 193 millioner kroner. Frem til 11. mars i fjor var omsetningen på hele 182 millioner kroner for drøye to måneders drift. Da iLaks var i kontakt med Grøhn i fjor vinter, hevdet han at det var lite omsetning i selskapet.
Ove Grøhn har forklart til boadvokat Hamre at bakgrunnen for den voldsomme omsetningsveksten var at selskapet hadde startet med eksport av produksjonsfisk.
«Grunnet selskapets manglende kredittverdighet ble produksjonsfisken kjøpt av Salmonpoint, og videresolgt til selskapet, som deretter eksporterte fisken ut til kunder flere steder i Europa», opplyses det videre.
I mars i fjor stoppet Euronor eksporten av produksjonsfisk. Grøhn har opplyst til advokaten at bakgrunnen for dette var «…en pressemelding fra Mattilsynet angående forfølgning av ulovlig eksport av produksjonsfisk».
Les også: Mattilsynet varsler offensiv mot eksport av «prodfisk»
Stor omsetning, men ingen skriftlig avtale
Overskuddet fra salgene skulle deles 50/50 mellom Euronor, som ikke har hatt revisor de siste årene, og Salmonpoint. Men ifølge borapporten forelå det ingen skriftlig avtale om dette. Boet har fått oppstillinger på fordelingen av overskuddet, som for perioden 2023 og frem til 11. mars i fjor var på totalt 2,1 millioner kroner.
«En nærmere gjennomgang av eksportvirksomheten og fordelingen av inntektene, samt vurdering av eventuelle krav boet kan ha mot Salmonpoint i denne forbindelse, vil innebære et forholdsvis omfattende arbeid. Boet er uten midler til slik gjennomgang».
Euronor har ikke hatt ansatte. Og etter at det andre styremedlemmet, Luigi Vannini, trakk seg 22. mars i 2023, har Grøhn styrt selskapet alene. Siden selskapet ikke har hatt daglig leder har Grøhn utført administrasjons- og konsulenttjenester, samt styrelederarbeid, gjennom selskapet sitt Sjøgrøhn. For dette arbeidet er det blitt fakturert 592.500 kroner i perioden februar 2023 og frem til konkursåpningen i fjor.
Euronor hadde også leid kontor hos Sjøgrøhn for 60.000 kroner per år siden november i 2021. Salmonpoint har stått for regnskapsføringen til det nederlandske eksportselskapet.
Uenighet førte til stans
Ifølge borapporten hadde selskapet planer å videreutvikle eksporten av fisk til andre arter. Men eneaksjonær i aksjonærselskapet Antares Holding, Emanuele Fiorotto, krevde i fjor at all aktivitet i Euronor skulle stoppes.
Bakgrunnen for at selskapet ventet til etter et styremøte i november i fjor med å begjære oppbud, skal være uenighet mellom Grøhn og Fiorotto.
«Det fremgår av protokollen fra styremøtet at aksjonæren har bedt om en endring i notatene, der styreleder holdes eneansvarlig for den ulovlige eksporten av produksjonsfisk. Styreleder er uenig i dette, og mener at styret og eier sammen planla eksport av produksjonsfisk», står det i borapporten.
Antares Holding skal via sin advokat avvist at selskapet har planlagt «prodfisk»-eksporten sammen med Grøhn.
I tillegg til styreledervervet Euronor og Salmonpoint er Ove Grøhn styreleder i blant annet Viking Shores, Melingen Shipping og Austevoll Melaks.
Tom kasse og solgte fordringer
Per 31. oktober i fjor var det ikke mye verdier i selskapet. Kun bokførte verdier på 42.678 kroner.
I sin gjennomgang har konkursboet undersøkt om det har vært omstøtelige forhold og tilbakebetalingskrav. I den forbindelse har de avdekket at Euronor overdro betydelige kundefordringer i mars og april i fjor, etter at eksportaktiviteten ble avviklet. Boet har innhentet fire avtaler der selskapet har overdratt fordringer til Salmonpoint.
- Fordringer mot Vimida OU for 329.363,55 euro
- Fordringer mot North Tandem AS for 2.575.084,11 kroner
- Fordringer mot Babord Seafood Sp Z.o.o på. 2.894.912,41 euro
- Fordringer mot Altepark på 212.038,02 euro
Disse kundefordringene skal ha blitt overdratt til Salmonpoint for å rydde i balansen til selskapet.
Etter boets vurdering er omstøtelse, altså omgjøring av transaksjonene og tilbakeføring av kravene, avskåret fordi overføringene av kundefordringene skjedde i mars og april i fjor, mens fristdagen i boet var 20. november.
«Det er således ikke ikke tale om betaling av gjeld senere enn tre måneder før fristdagen«, konkluderer Hamre.
Lite handlerom for videre granskning
Til iLaks understreker Bjørn Åge Hamre at det er svært lite handlerom for boet til å jobbe videre med saken.
– Boets granskinger er begrenset idet boets midler er begrenset og det er anmeldt et begrenset antall krav i boet, totalt fem krav. Største kreditor er eneaksjonæren i selskapet, Antares Holding. Verken kreditorer eller andre har signalisert noe ønske om å stille sikkerhet for omkostningene med videre granskinger og boarbeid, opplyser han og legger til:
– Vi er kjent med at det foreligger en politianmeldelse tilknyttet selskapets virksomhet og at dette er under etterforsking. Boet har ikke foretatt egne granskninger.
Mattilsynet ønsker ikke å kommentere saken, men bekrefter at de har anmeldt Euronor etter kontakt med bedriften. Anmeldelsen er levert av avdeling Bergen og omland.
Det er også rettet en henvendelse til Ove Grøhn.
– Bostyrets innberetning finner ikke noe galt, og som følge av konflikt mellom undertegnede og eier, vil det være uriktig av meg å kommentere noe nå, skriver han i en SMS.