Salmonpoint avviser at de har eksportert «prodfisk» fra Mowi

Nyheter
0

Sjømatbedriften kjøpte produksjonsfisken som havnet i Europa på ureglementert vis.

Mowi har oppdaget at skadet fisk, såkalt produksjonsfisk (også kalt «prodfisk» – red. anm.), har nådd frem til en europeisk kunde, uten at den først er feilrettet i Norge. Dette har de meldt fra om til Mattilsynet. Fisken ble sporet tilbake til Sotraforedleren Sekkingstad på Skageneset.

Ifølge Mowi var det den Os-baserte sjømatbedriften Salmonpoint som hadde kjøpt fisken. Salmonpoint eies av familiene Grøhn og Skallebø. Sammen eier de også Seapoint Båtsfjord. Styreleder Ove Grøhn avviser at de har gjort noe galt.

– Kommentaren er egentlig ganske enkelt at Salmonpoint ikke på noe tidspunkt har eksportert noe prodfisk, sier Grøhn til iLaks.

Les også: – Sekkingstad stilles i ufortjent dårlig lys

«Er ikke oss»
Ove Grøhn understreker at det ikke er Salmonpoint som har solgt fisken fra Mowi ut av landet.

– Jeg fikk jo med meg at Mowi har meldt saken til Mattilsynet. Så det må jo bli en sak mellom Mattilsynet og det selskapet som eventuelt har eksportert. Og det er ikke oss, sier han.

Styrelederen bekrefter likefullt at de kjøpt og solgt produksjonsfisk i Norge.

– Salmonpoint har kjøpt prodfisk til leieproduksjon innenlands. Og det vi ikke har klart å produsere selv har vi solgt videre innenlands. Vi håper at prodfisken blir i Norge, sier Grøhn.

Det egentlige problemet
De store mengdene med produksjonsfisk i markedet opptar Grøhn.

– Man må peke på det som er det egentlige problemet her, og det er at det er for mye prodfisk. Det er alvorlig for mye prodfisk. 50 prosent av slakten i Norge nå er prodfisk. Man snakker om kanskje 8-9.000 tonn i uken som er prodfisk, kommenterer han.

Grøhn legger til:

– Man trenger ikke å være matematiker for å forstå at dette ikke er mulig å håndtere innenlands.

Vil vokse
Styrelederen benytter anledningen til å fortelle at de skal utvikle Salmonpoint som sjømatselskap.

– Vi holder selv på å etablere både hvitfisklinje og lakselinje. Og vi er i gang med begge disse linjene forhåpentligvis ved påsketider. Så vi har ganske store ambisjoner om å vokse innen foredling innenlands, forklarer Grønn.

Salmonpoint ble etablert i 2020. Da omsatte selskapet for 8,9 millioner kroner. Selv om selskapet økte omsetningen til 32,5 millioner kroner i 2022, var de akkumulerte årsresultatet for de tre årene på minus 1,9 millioner kroner. Fjorårstallene er ikke offentliggjort ennå. Salmonpoint eier også selskapet Viking Shores. Ove Grøhn er styreleder for begge. Han er også styreleder i Austevoll Melaks og i eksportselskapet Euronor.