– Markedet er forsvunnet

Nyheter
516

Ingen enkeltmarkeder er i nærheten av Russland på ørret. Så langt i år har norske oppdrettere eksportert 21.425 tonn fersk ørret. Av dette har Russland importert 12.776 tonn, ifølge Norges Sjømatråd. Nå er dette markedet stengt – samtidig som slaktesesongen starter opp.

– Sjømatnæringen er fleksibel og vi flytter fisk hver dag. Vi er vant til at markedet endrer seg, og det skal vi klare denne gangen også. Men nå står vi ørretoppdrettere foran hovedsesongen – fra august til jul. Fersk på Russland er markedet vårt, sier ørretoppdretter Erik Osland til iLaks. Han driver Osland Havbruk i industrikommunen Høyanger i Sogn og Fjordane.

Må slakte
– I den uoversiktlige situasjonen som nå har oppstått hadde det hjulpet oppdretterne veldig mye om vi hadde hatt gjennomsnittlig MTB (maksimal tillatt biomasse – red. anm.) slik at vi hadde sluppet å slakte nå. Markedet er forsvunnet og vi er nødt til å slakte på grunn av MTB’en, påpeker han.

Ørret er vesentlig mer avhengig av ett enkeltmarked enn laksen som selges i fem verdensdeler.
– Laks er lettere å flytte på, men ikke ørreten fordi Russland betyr så mye. En gjennomsnittlig MTB hadde gjort at en slapp å sette inn på frys eller dumpe den ut i marked som ikke kjenner ørreten, sier Osland til iLaks.

Innfrysing
– Fryser vi den, er vi i direkte konkurranse med chilenerne. Det som er viktig nå er å unngå panikkslakting. Det er det som gjelder nå, særlig på ørreten, understreker han.

Osland etterlyser fleksibilitet og handlingsrom.
– I sånne ekstraordinære situasjoner hadde det hjulpet oss. Nå er merdene fulle, og så forsvant markedet.
Fleksibiliteten er hele poenget med en gjennomsnittlig MTB, sier han videre.