– Mange av de som planlegger landbasert oppdrett er økonomer og eventyrlystne investorer. Jeg er redd flere av disse vil gå på kraftige smeller

Nyheter
4481

Roald Dolmen mener spesielt én ting er viktig for å lykkes med landbasert lakseoppdrett.

Dolmen, som har vært i havbruksnæringen siden 1984, trakk seg nylig fra toppjobb i NTS. Kort tid etterpå kjøpte han seg opp i den landbaserte oppdretteren Gaia Salmon.

– Landbasert oppdrett fortsatt bare i sin begynnelse i Norge.
Gaia Salmon har allerede godkjennelser på Træna og arealer i Rørvik. Dette gir unike geografiske fortrinn og en meget god posisjon for veien videre. Målet er å bli et betydelig aktør innenfor landbasert oppdrett, sa Dolmen til iLaks etter investeringen i Gaia Salmon.

Dolmen har tidligere uttalt overfor NT24 uttalt at Gaia Salmon vil starte opp med landbasert oppdrett fordi det er der selskapet ser det er mulig å få til vekst. I et intervju med lokalavisen Ytringen deler Dolmen hva han mener er suksessformelen for å lykkes på land.

– Mange av de som nå planlegger landbasert oppdrett er økonomer og eventyrlystne investorer, og jeg er redd flere av disse vil gå på noen kraftige smeller. Du må lykkes i biologien i denne næringen om du skal få suksess. Du må være blå bonde og gå i fjøset hver eneste dag med ett mål for øye. Fiskens velferd. Ny teknologi gjør det mulig å utvikle næringen på land, men i bunnen ligger vår kunnskap om fisk, sier han.

Dolmen sier videre at det er fortsatt mange biologiske utfordringer med oppdrett på land, som vil ta tid å løse, og at det kan være aktuelt med et samarbeid med et sjøbasert anlegg for å få fisken opp i 5-6 kilo i den siste fasen.