Losna Seafood har fått konsesjon til oppdrett av laks i gigantisk fjellbasseng

Nyheter
3206

Nå gjenstår kun finansiering for å realisere storprosjektet.

– Vi har fått konsesjon, sier gründer Geir Nordahl Pedersen begeistret til iLaks. – Til 28.600 tonn. På et 100 prosent gjennomstrømsanlegg. Det vil si vi har ikke noe gjenbruk av vannet, forklarer han.

Les også: Vil produsere laks i 410 meter langt fjellbasseng i Ytre Sogn

Stedet er Losna, en øy med fire fastboende, 500 villssauer og 120 hjort, i Solund kommune i Ytre Sogn. I Djupvika ved Krakhellesundet planlegger oljemillionærens selskap Losna Seafood å oppdrette laks i store fjellhaller.

Losna sett fra Krakhellesundet. Foto: Aslak Berge

– Og så var det tusenkronersspørsmålet: Har dere finansiering til dette?

– Det jobber vi med. Vi har ikke vært i stand til å finansiere noe uten konsesjon. Det sier seg nesten selv. Vi har 100 prosent finansiert alle kostnader selv.

– Det eneste vi har gjort håndfast er at vi har bestilt en arkeolog, siden det var noen områder med kulturminner der som ble påvist. Dersom de finner noe der, fjerner de det og så frigjør de området, forklarer han.

Les også: Vil sprenge ut 1,3 millioner kubikkmeter fjell for landbasert oppdrettsanlegg

Nordahl Pedersen har et parallelt og ganske sammenlignbart prosjekt gående på Averøy, like utenfor Kristiansund.

– Der er grunnen under regulering hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Vi har sendt inn søknad om løyve. Den er til behandling. Det er en litt større runde. De kikker etter noen koraller der, etter spørsmål fra Fylkesmannen.

Aktiviteten på Losna er følgelig nå kommet atskillig lengre.

Geir Nordahl-Pedersen

– Ja, den er kommet lengst. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Fishguard og Rådgivende Biologer. Vi har utviklet pumper sammen med Framo og merder sammen med Uponor og NWP. Vi bygger i plast så det holder lenge, sier han og legger til: – De som har vært med oss tåler litt skryt.

– Så nå skal dere på roadshow for å hente penger?

– Vi har en dialog. For å si det sånn: Vi har ikke gått så langt uten at vi hadde trodd det ville bli realisert, sier Nordahl Pedersen.