Leverer til fiskefôrselskaper: Grove anklager mot brasilianske soyagiganter

Nyheter
1594

Soyaprodusenter knyttes til grov kriminalitet i Brasil.

Det var Dagbladet som først omtalte rapporten som er utarbeidet av Framtiden i våre hender og Regnskogfondet, med bistand fra Repórter Brasil.

Rapporten, som er på 42 sider, tar for seg selskapene Caramuru, Selecta and Imcopa. Etter det iLaks kjenner til, er det kun disse tre leverandørene som garanterer for ikke GMO-soya, og dette er grunnen til at de blir valgt av norske produsenter i laksefôr.

Ifølge avisen anklages selskapene for slavelignende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse.

– Helt uakseptabelt
Anja Bakken Riise, leder i Fremtiden i våre hender, sier til Dagbladet at hun forventer at norske myndigheter satser på de bærekraftige råvarene og at fiskefôrprodusentene faser ut soyaen.

– Den brasilianske soyaen som ender opp i norsk fiskefôr kommer fra selskaper som åpenbart ikke har kontroll på eller tar ansvar for de alvorlige overtrampene som foregår i egen leverandørkjede. Det er helt uakseptabelt.

– Vi har måtte forholde oss til dette markedet
Dagbladet har kontaktet Marine Harvest, Cargill, Polarfeed, Biomar og Skretting. Alle sier de tar funnene svært alvorlig.

– Vi ser svært alvorlig på anklagene som blir presentert i rapporten fra Regnskogfondet og Framtiden i Våre Hender. Dersom dette stemmer, er det klare brudd på både vår «Code of Conduct for suppliers», som alle leverandører må etterfølge, og vår «Feed policy», sier kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola Helge Hjetland, og legger til:

– Vi vil nå sette oss grundig inn i dokumentasjonen og ta dette opp med våre leverandører så snart som mulig.

Jan Sverre Røstad, visedirektør i Biomar, sier de har handlet fra alle tre selskapene, men i mindre og mindre grad.

– Vi har ikke sett rapporten, men om funnene viser seg å stemme er dette alvorlig. Brasil har lenge vært det eneste markedet som har kunnet tilby ikke-genmodifisert soya, det eneste tillatte alternativet for Norge. Slik sett har vi måttet forholde oss til dette markedet, sier han, men understreker at selskapet over lengre tid har jobbet med å finne alternative kilder for å redusere avhengigheten av brasiliansk soya.

Bestrider anklagene
Selecta skriver i en e-post til Dagbladet at de bestrider anklagene på det sterkeste, og mener det som står i rapporten er feil.

Ifølge rapporten har en mangeårig hovedleverandør til Imcopa dyrket soyabønner i ulike urfolksterritorier. Eliane Almeida, en talsperson for Imcopa, sier at leverandøren er ansvarlig for under tre prosent av den totale mengden soyabønner Imcopa skaffer.

Caramuru har ikke besvart Dagbladets henvendelse.