Lerøy med nye tiltak etter Reitholmen-rømmingen

Nyheter
0

Etter at mange elver ble stengt for sportsfiske, har Lerøy satt inn ekstra tiltak for å minimere konsekvenser av rømmingen på Hitra.

Lerøy har gitt Skandinavisk Naturovervåkning i oppdrag å gjennomføre ekstra undersøkelser med drivtelling i Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva, Steinkjerelva og Byaelva. Dette er de elvene i Trondheimsfjorden som nå stenges for sportsfiske.

Det kunngjør Lerøy i en pressemelding.

Status på gjenfangst og sykdomsbilde
5. mai rømte fisk fra Lerøy Midts anlegg Reitholmen. Opprinnelig ble det meldt at 14.000 fisk rømte, men antallet ble senere nedjustert. Nå er 1.900 fisk fanget inn igjen, slik at antallet rømt fisk er redusert til 6.500, opplyser Lerøy.

Fisk i anlegget var smittet av BKD (bakteriell nyresyke) og PD (pankreassykdom), begge alvorlige laksesykdommer.

Ifølge Lerøy er det en svært liten andel av fisken som har testet positivt for BKD. Det var kun påvist hos én fisk da de stod i den aktuelle merden.

Harald Larssen er daglig leder for Lerøy Midt. Foto: Privat/LinkedIn

– Etter rømmingen er det blitt testet 530 gjenfangede fisker, og av disse er det fem fisker som har testet positivt på BKD. Det utgjør under ett prosent av fisken. Dette er svært gode nyheter både for villaksen og for oss, sier daglig leder i Lerøy Midt, Harald Larssen.

– Viser at vi tar ansvar
«Lerøy vil bidra mest mulig til skadebegrensning etter rømmingen vi dessverre hadde på Reitholmen 5. mai, og har derfor umiddelbart etter rømmingen engasjert Skandinavisk Naturovervåkning til å kartlegge spredning av rømt fisk, samt å følge opp med målrettete tiltak. Totalt innebærer det frivillig oppfølging og overvåkning av ca 40 elver i Trøndelag og Møre og Romsdal».

– De nye tiltakene og den utvidede overvåkningen viser at vi tar ansvar for å minimere konsekvensene av rømmingen. Ved å gjennomføre drivtelling i flere elver, får vi en bedre forståelse av situasjonen og kan handle deretter. Dette er et viktig skritt for å sikre at vi gjør alt vi kan for å minimere konsekvensene. I forbindelse med undersøkelsene blir det iverksatt tiltak for å ta ut observert oppdrettsfisk, sier Larssen.

I tillegg finansierer Lerøy utvidet kapasitet hos NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) for å analysere skjellprøver fortløpende fra 18 elver i Trøndelag og Møre og Romsdal, hvor fiske fortsatt er tillatt. Oppfølgingen strekker seg utover de 21 elvene Lerøy ble pålagt av Fiskeridirektoratet å følge opp.

Stengte elvene
Etter hendelsen lovet Lerøy dusør til sportsfiskere. Nå er imidlertid 13 elver stengt for sportsfiske i Trøndelag og Møre- og Romsdal.

«Når elvene stenges for sportsfiske får ikke Lerøy verdifull informasjon om eventuell oppgang av rømt laks i elvene samt at myndighetene og elveeierne mister informasjon om bestanden av villaks i elvene. Lerøy ønsker å bidra til å sikre denne informasjonen», skriver selskapet i pressemeldingen.

– At vi bidrar med økt kunnskap om villaksen i de aktuelle vassdragene er en positiv tilleggseffekt av arbeidet vi nå gjennomfører, fortsetter Larssen.