Legger eggene i flere kurver

Kommentarer
0

Selv om Gustav Witzøe nå også putter penger i laks på land, har offshore-satsingen uomtvistelig første vekstprioritet.

Seint torsdag kveld ble det kjent at SalMar-gründer Gustav Witzøe har puttet penger i Columbi Salmon, oppstartselskapet som vil bygge landbasert oppdrettsanlegg i Oostende i Belgia.

Kapitalinnsprøytningen skjer via Witzøes holdingselskap og pengekasse Kverva, og er en videreføring av samarbeidet med Refsnesfamilien etter at SalMar nylig kjøpte 45 prosent av aksjene i Refsnes Laks.

Illustrasjon: Columbi Salmon

Kombinere
Refsnesfamilien er primus motor for nysatsingen Columbi Salmon, som vil kombinere lakseoppdrett og salatproduksjon, gjennom såkalt aquaponics hvor salat dyrkes på gjødsel fra fisken.

Aslak Berge

Witzøes siste trekk er interessant, særlig siden han og SalMar går i spiss på offshore lakseoppdrett. Oppdrett til havs er sammen med landbasert produksjon sett på som det foretrukne valg for global tilbudsvekst av laks i årene som kommer.

Mens SalMars offshore-satsing, som i forrige uke fikk med Aker som strategisk samarbeidspartner, er avhengig av myndighetens velsignelse i form av konsesjoner, er det fritt frem å etablere laksefabrikker på land.

iLaks har utarbeidet med oversikt over totalt 99 aktører som, gitt at alle prosjekter blir realisert, vil kunne (teoretisk sett) produsere drøye 2,4 millioner tonn laks på land.

Les også: Spenstige offshore-planer for Witzøe og Røkke. Men de mangler det viktigste

Lyttepost
Witzøe har fulgt nøye med på utviklingen av landbasert laks, og har blant annet vært på besøk ved Atlantic Sapphires gigantanlegg like utenfor Miami. Han har flere ganger gitt uttrykk for at byggeboomen innen landbasert oppdrett, drevet av lett tilgjengelig og billig finansiering, kan gi en betydelig utfordring for laksemarkedet på noen års sikt.

Witzøe har imidlertid merket seg de skyhøye driftskostnadene og risikoen som den landbaserte satsingen innebærer.

Likevel, nå har han valgt å putte penger i et slikt prosjekt. Selv om investeringen gir et inntrykk av at Witzøe sprer risiko, tenker porteføljeteori og «hedger» sine veddemål på fremtiden, er det ikke mye han satser. Kverva er en av flere investorer som deltar i denne emisjonsrunden på totalt 162 millioner kroner. Selv hele emisjonsbeløpet er kun en minimal brøkdel av hva det koster å bygge en enkelt rigg for offshore oppdrett.

Således er investeringen i Columbi Salmon mer å regne som en lyttepost. Det er, i hvertfall foreløpig, ikke en stor strategisk satsing. Kun en posisjon som gjør at Witzøe og SalMar kan holde seg løpende orientert om hva som rører på seg i en gren av oppdrettsnæringen som vil vokse seg stor innen utløpet av 2020-tallet.