Spenstige offshore-planer for Witzøe og Røkke. Men de mangler det viktigste

Kommentarer
0

SalMar Aker Ocean trenger hjelp.

Det skortet ikke på medieinteressen da to av landets absolutt ledende industrialister, begge «self made» milliardærer, kunngjorde et omfattende samarbeid og en strategisk allianse i Trondheim torsdag.

De var i storform og i perlehumør, både Gustav Witzøe og Kjell Inge Røkke. Her ligger det uante muligheter.

Les også: Røkke satser på laks sammen med Witzøe: – Jeg hadde ikke troa på det

I havet
Storsatsingen SalMar Aker Ocean vil bygge havrigger for produksjon av laks over samme lest som Aker i mange tiår har bygget oljerigger. Sammen vil duoen går i bresjen for utvikling av oppdrett av laks til havs. Om de lykkes med sine planer er markedet enormt. Og de ligger allerede mange år foran de nærmeste konkurrentene.

Gustav Witzøe gjentok det som lenge har vært et mantra for ham og SalMar – å produsere «på laksens betingelser». Og laksen vokser opp i Norskehavet, ikke i fjordene.

Gustav Witzøe. Foto: Aslak Berge

– Vi har en ambisjon om 150.000 tonn innen 2030, sa en offensiv Gustav Witzøe.

– Vi går omgående i gang med design av en tredje rigg, kanskje med investeringsbeslutning neste vår, uttalte Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Kompetanse
Duoen bak SalMar Aker Ocean har lang og grundig kompetanse på både oppdrett av laks, bygging og drifting av rigger, rikelig av tilgang på kapital og visjonære ledere. SalMar har allerede høstet gode produksjonserfaringer fra to laksegenerasjoner i sin første rigg, «Ocean Farm 1», har laget tegninger av sin neste og atskillig større rigg, Smart Fish Farm, og har sendt inn søknad om lokalitet i Norskehavet.

Ja, da er det vel bare å sette i gang da?

For å kunne produsere laks til sjøs må en ha tillatelse – konsesjoner. Tillatelsene deles ut av staten. I løpet av sommeren har SalMar hatt besøk av partitoppene Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i tillegg til statsminister Erna Solberg (H). Ingen av dem har gitt SalMar tydelige og klare signaler om tillatelser til å produsere laks i stor skala til havs.

Tilsagn
Fra politikerne er det blitt nevnt betingelser som leveringsavtaler fra norske bedrifter, ilandføring og foredling av laksen i Norge. Men noe håndfast tilsagn tilstrekkelig til å starte å kutte 30.000 tonn strukturstål har de ikke fått.

Kjell Inge Røkke. Foto: Aslak Berge

Både Gustav Witzøe og, ikke minst, en sprudlende Kjell Inge Røkke tok seg god til for en uformell prat med de fremmøtte journalistene torsdag. Budskapet fra dem begge var at det trengs visjonært politisk lederskap for å ta tak i de enorme mulighetene som ligger i å produsere laks til havs.

Næringsaktørene står klare. Penger og kompetanse er ingen flaskehals.