Landet finansieringspakke på 2,5 milliarder kroner. Nå skal det endelig bygges et landbasert oppdrettsanlegg ved Rjukan

Nyheter
0

Hima Seafood sikter på 8.000 tonn ørret. 

– Dagen i dag er en usedvanlig stor dag. Nå har vi lyktes fullt ut med å finansiere prosjektet. Det har tatt lang tid, men først nå var tida moden. Jeg er spesielt stolt av at vi har lykkes med å utvikle en modell – som ikke er den billigste – men den best mulige, sier Sten Falkum, daglig leder i Hima Seafood, til Rjukan Arbeiderblad.

Et svensk og et britisk bærekraftfond er viktige bidragsytere idet Rjukan-baserte Hima Seafood ordnet finansiering til det de hevder er «verdens største ørretanlegg». Amerikanske Riverence, lokalisert i Rocky Mountains, er imidlertid betydelig større med sine 15.000 tonn.

11 kilometer rør
Med på eiersiden er også Erik Osland. Han vil også levere ørretrogn til anlegget, fra Oslands egen stamfisk.

Les også: Byggestart for landbasert oppdrettsprosjekt i Telemark utsatt: – Vi har lenge etterlyst å få møte «folk med penger»

For pengene skal det bygges smoltanlegg, renseanlegg og matfiskanlegg. I tillegg kommer en 11 kilometer rørledning ut i Tinnsjøen som kommunen og oppdrettsselskapet skal samarbeide om å finansiere. Totalt vil anlegget kreve 66 Gwh med kraft for driften.

Hydro-eid godstog og ferge ved Tinnsjøen. Foto: Aslak Berge

Hima Seafood satser på resirkulering av 99,3 prosent av vannet i et såkalt RAS-anlegg.

Smaken
– Grunnen til at Rjukan er stedet er at vi her har tilgang på friskt vann av høy kvalitet. Det er viktig for smaken. Dessuten nærhet til markedet, tilgang på prosesskompetanse og grønn, rimelig kraft, påpeker Falkum.

Les også: Hima Seafood – Finansiering på 1,7 milliarder er så godt som på plass, og nå skjer det ting på tomta

Villa Seafood vil ha ansvaret for distribusjon og prosesseringsstrategi av det ferdige ørretproduktet. Et pakkeri er i ferd med å planlegges i Oslo-området.

Bygget blir hele 320 meter langt, med grunnflate rundt 27.000 kvadratmeter over to plan. Oppdrettsanlegget ventes å være i drift i 2024.