Hima Seafood – Finansiering på 1,7 milliarder er så godt som på plass, og nå skjer det ting på tomta

Nyheter
0

Hima Seafood ble stiftet i 2020 med en egenkapital på 85 millioner kroner, og skal etter planen føre opp et landbasert oppdrettsanlegg som skal produsere 9.000 tonn ferskvannsørret.

Nylig besøkte næringsminister, Jan Christian Vestre, industritomta ved Rjukan. Der ble han fortalt at finansieringen stort sett var på plass.

– Vi nærmer oss en sluttfinansiering. Vi er ikke ferdige, men kan si at vi er i ferd med å nærme oss målet og det vi trenger for å dra i gang, sier styreleder Olav Ullern til Rjukan Arbeiderblad.

Arbeidet med planere ut den 30 mål store industriomta på Svadde er godt i gang. Her skal det 27.000 kvadratmeter store oppdrettsanlegget bygges. Ministeren møtte også, Heidi Kyvik, som er daglig leder i Evyi, teknologiselskapet som skal bygge anlegget.

Industritomta som skal huse Hima Seafood på Rjukan. Foto: Asbjørn S. Torgersen

Les også: Starter bygging av oppdrettsanlegg for 9.000 tonn ørret ved Rjukan

I tillegg til den budsjetterte prislappen på 1,7 milliarder kroner, har selskapet tatt på seg å finansiere et renseanlegg til vel 440 millioner kroner, selv om det ikke foreligger krav om dette.

– Vi har en liten utfordring med hensyn til renseanlegget, som er initiert av situasjonen vi er i nå med krigen og økte priser, sa Olav Ullern under møte med ministeren. Han understreket at dette ikke gjelder selve fiskerianlegget, men kun det tilhørende renseanlegget, skriver avisa.

Oppdrettseventyret på Rjukan har vært en lang føljetong. Oppdrettskonsesjonen ble hentet inn allerede i januar 2017. Da var ideen å produsere laks i innlandsbygden. Seinere har satsingen skiftet vert, fra Akvafarm Rjukan til Hima Seafood, og gått fra laks til ørret.