Byggestart for landbasert oppdrettsprosjekt i Telemark utsatt: – Vi har lenge etterlyst å få møte «folk med penger»

Nyheter
2467

Salmofarms jakter ennå kapital for å realisere sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Rjukan i Telemark. Daglig leder i Rjukan Næringsutvikling (RNU), Tor Helge Flåto,  sier han ikke har sett noen investorer i prosjektet.

Salmofarms, som allerede har konsesjoner og tomteavtale i Tinn kommune, ønsker å bygge et landbasert anlegg på industriområdet Svadde på Rjukan. Målet er i første fase å produsere 5.000 tonn laks på land, for deretter å øke til 10.000 tonn laks i andre fase. Tidligere har det blitt nevnt at anlegget har en prislapp på mellom 500 og 800 millioner kroner, avhengig av størrelse.

Tor Helge Flåto. FOTO: Privat

RNU har bistått Salmofarms, og daglig leder Tor Helge Flåto, forteller til iLaks at næringsapparat i Tinn kommune har forsøkt å hjelpe selskapet så godt det lar seg gjøre.

– Det er likevel slik at vi ikke har tilgang til særlig mye info om selve fremdriften i prosjektet. Her har Salmofarms sagt at dette vil de ha full kontroll på selv, skriver Flåto i en e-post til iLaks og fortsetter:

– Ennå har vi ikke sett at det har kommet investorer på banen i dette prosjektet. Vi har lenge etterlyst å få møte «folk med penger».

Flåto understreker at han vet det jobbes iherdig med å skaffe investorer fra Salmofarms side, og at uttalelsene ikke er ment som kritikk av de involverte.

– Burde ikke kommentert
I 2017 meldte Salmofarms-gründerne Carl Ivar Holmen og Sophus Kielland at selskapet skulle få hjelp av meglerhuset Fearnley Securities til å hente inn kapital til prosjektet. Selskapet har siden da jaktet investorer, blant annet i Asia.

Sophus Kielland. FOTO: Bedriftsbørsen

– Hva er status når det kommer til investorer?

– Ingen kommentar, svarer Sophus Kielland i en e-post til iLaks.

I september i fjor opplyste selskapet om byggestart denne våren. Dette er nå utsatt, og føyer seg inn i en rekke utsettelser de siste årene.

På grunn av dette har Salmofarms måtte tåle kritikk av lokale medier, blant andre Telemarksavisa, som i februar stilte spørsmålet om prosjektet var «et eventyr eller et luftslott», og viste til at Salmofarms hadde uttalt seg flere ganger konkret om når byggingen skulle være i gang.

– Kunne dere gjort noe annerledes her?

– Sett i ettertid burde vi ikke kommentert på de type spørsmål, før det var 100 prosent på plass, sier Kielland til iLaks. På bakgrunn av dette ønsker han nå ikke å si hvilken ny oppstartsdato selskapet sikter seg inn mot.

Men Kielland har fortsatt stor tro på prosjektet.

– Vi mener vårt prosjekt har alle de riktig kriteriene som skal til for å kunne lykkes.

Området på Svadde. FOTO: Tor Helge Flåto

Fornøyd med RNU
Tor Helge Flåto sier at RNU har satt i gang et prosjekt, der man utreder en en avløpsledning fra det planlagte anlegget og ned til Tinnsjøen.

– Dette er et krav fra fylkesmannen og ledningen er på cirka 12 kilometer. Dette er det eneste tiltaket vi lokalt kan påvirke, og derfor er dette arbeidet ment som et bidrag til å realisere prosjektet, sier Flåto.

Kielland har ingenting å utsette på hjelpen fra RNU.

– Vi er meget fornøyd med RNU og deres service, og ser frem til et fortsatt godt samarbeid, avslutter Kielland.