Landbasert fiskeoppdretter sikter på 42.000 tonn ved oljeraffineriet på Mongstad

Nyheter
0

Nyetablert oppdrettselskap, eid av et svensk eiendomsselskap, satser tungt på lakseoppdrett på land.

iLaks har tidligere omtalt prosjektet, høsten 2020. Eiendomsselskapet Asset Buyout Partners (ABP) eier forsyningsbasen på Mongstad, og planlegger å investere mellom to og fire milliarder kroner i det landbaserte oppdrettsprosjektet.

– Som dere tidligere har omtalt, så planlegger vi et landbasert oppdrettsanlegg på Mongstad, sier Erik Evjen, COO i ABP, til iLaks.

ABP er eid av det svenske eiendomsselskapet Balder.

Uten inngrep
– Vi er ferdig med reguleringsarbeidet og har sendt inn konsesjonssøknaden, som nå ligger til behandling hos relevante myndigheter, fortsetter han.

– Anlegget vil bli bygget i et allerede etablert industriområde, uten nye inngrep i naturen. Det planlagte landbaserte anlegget er sentralt i et større sirkulærøkonomisk prosjekt på Mongstad Industripark, med fokus på energieffektivisering og gjenbruk av biprodukter, og er en del av Greenspot Mongstad samarbeidet.

Et oppslag i avisen Nordhordland presenterer prosjektet nærmere:

«ABP søker konsesjon for oppdrett for laks og ørret. Anlegget skal lokaliseres i det etablerte industriområdet på sørsiden av Fensfjorden, innenfor et område regulert til akvakultur. Det skal bygges ut trinnvis, der en starter med en produksjon av 10.200 tonn fisk. Anlegget skal utvikles videre i fire trinn til en samlet produksjon på totalt 42.000 tonn. Det skal i tillegg etableres et settefiskanlegg, for å produsere smolt frem til 90 gram.»

Utdrag fra søknaden

«Det er en målsetning å knytte anlegget til fjernevarme, biogassanlegg for håndtering av fiskeavfall og hydrogen- og oksygenproduksjon i eksisterende og ny planlagt industrivirksomhet. En kan slik oppnå industriell symbiose av samlokaliseringen på Mongstad,» står det videre.

Synergier
Søknaden er innsendt til Mattilsynet, Statsforvalteren og Vestland fylke.

I motsetning til majoriteten av de landbaserte lakseoppdretterne vil ikke ABP satse på resirkuleringsteknologi (RAS) i anlegget.

– Basert på blant annet beliggenhet og for å få mest mulig effekt av synergier, har vi planlagt bruk av gjennomstrømningsteknologi med gjenbruk (hybrid), forteller Evjen.

– Vi vil komme med ytterligere informasjon om prosjektet, når konsesjonssøknaden er ferdigbehandlet, sier han videre.

Oljetanker fortøyd ved raffineriet på Mongstad. Foto: Aslak Berge