Kinn kommune i norgestoppen: – Det er en posisjon vi ønsker å beholde

Nyheter
0

Kinn-ordføreren vil befeste kommunen som maritim storkommune.

Kinn kommune er i toppen over landets oppdrettskommuner. I fjor fikk kommunen utbetalt 25,6 millioner kroner fra Havbruksfondet. Bare kommunene Senja, Hammerfest, Nærøysund, Hitra og Frøya mottok mer. Kinn-ordfører Bengt Solheim-Olsen (H) er opptatt av at kommunen befester sin posisjon som sjømatskommune.

– Vi ligger på topp ti, både når det gjelder verdiskaping og når det gjelder antall sysselsatte. Fjerdeplass på sysselsetting og syvende plass på verdiskaping i hele landet, når det gjelder sjømat. Det er en posisjon vi ønsker å beholde, og kanskje bli enda bedre, sier Solheim-Olsen til iLaks.

Les også: Slik ble eksportgigantene i Kinn bygget. I fjor omsatte de for 13 milliarder kroner

Kinn-ordfører Bengt Solheim Olsen. Foto: Kjartan Aa Berge

Rekruttering
Kinn kommune huser de to kystbyene Florø og Måløy. Innenfor en radius på to hundre meter i Florø er oppdretterne Svanøy Havbruk, Marø Havbruk og E. Karstensen, eksportørene Norwell og Bravo Seafood, samt servicerederiet Godfisken, lokalisert. I Måløy finner vi blant annet eksportørene Coast Seafood og Star Seafood.

Dessuten ledes Mowis region Vest derfra. Og andre oppdrettere, eksempelvis Vassbotten-familiens Steinvik Fiskefarm, har mye aktivitet i kommunen. Cargills fôrfabrikk i Florø og utstyrsleverandøren Selstad i Måløy er også en del av dette klusteret. I tillegg har kommunen en større fiskerirelatert næring.

Nylig ble det kjent at flere oppdrettere hadde flyttet inn i Hamnehuset på Fugleskjærskaia i Florø. Ordføreren deltok på innflyttingsfesten. Han forteller at den ene innflytteren, Svanøy Havbruk, trengte nye lokaler og fikk kollegene fra Marø Havbruk og E. Karstensen med seg på flyttelasset.

– En av grunnene til at de flyttet hit var at de hadde behov for et nytt kontrollrom. Og da er det enklere å tenke seg at de klarer å rekruttere i et slikt miljø som dette, heller enn at man sitter litt rundt omkring en og en på forskjellige øyer, sier han.

Les også: Svanøy opplevde søknadsbyks etter flytting

Gjør seg attraktive
Fugleskjærskaia, der Hamnehuset står, er det maritime trafikknutepunktet i Florø. Her ankommer både hurtigbåtene fra Måløy og Bergen, og rutebåtene som går i Florøbassenget og øyene rundt, starter turen derfra. Det er det kommunale foretaket Florø Havn som står bak byggingen av særpregede bygget. Solheim-Olsen er glad for at Hamnehuset fylles opp med oppdrettere.

– Man er jo i ferd med å bygge opp et miljø her, som jeg tenker gir en god mulighet til å bringe selskapene inn i fremtiden, sier ordføreren.

Han legger til:

– Jeg tenker at de gjør seg mer attraktive for at de skal kunne tiltrekke seg den kompetansen de trenger for fremtiden.

Trafikknutepunktet i Florø: Fugleskjærskaia. Foto: Kjartan Aa Berge