Eksporten fra kystbyene Florø og Måløy plasserer Kinn på kartet som en av de største eksportkommunene for laks og ørret i Norge.
Måløybedriftene Coast Seafood og Star Seafood, solgte sammen med sine Florøbaserte kolleger Bravo Seafood, Norwell, Skaar Norway og Kjellsea fisk til en verdi på 13 milliarder kroner i fjor. De oppnådde et samlet resultat før skatt på 221,6 millioner kroner.
Coast Seafood er størst av de seks, dersom vi regner etter omsetning. Dernest finner vi Norwell. Tredje størst er Bravo Seafood og så kommer Star Seafood. De minste eksportørene er Skaar Norway og Kjellsea.
Læringsarenaer
Fremveksten av eksportørene i Kinn er en fortelling om gründerånd, kompetanseutvikling og knoppskyting. Det er også en historie om stolte handelstradisjoner i to fiskeribyer som i generasjoner har vært trygge havner for fiskere på det lunefulle havet rundt Stad.
Florø-investoren Kjartan Strand var, sammen med Eikefjord-baserte Alex Vassbotten og Steinvik Fiskefarm, sentral i etableringen av Coast Seafood i 1994.
Strand hadde også en nøkkelrolle i etableringen av Norwell.
– Det ble bygget opp et miljø med mange dyktige og kompetente folk i gamle Skaarfish og Skaarfish Mowi, minnes Strand.
På midten av 1980-tallet kjøpte Norsk Hydro 51 prosent av Skaarfish, som etterhvert ble til Skaarfish Mowi. Strand ble ansatt som økonomidirektør i Skaarfish Mowi i 1988.
– Den realkompetansen jeg tok med meg derfra, på toppen av teoretisk kompetanse, dannet grunnlaget for etableringen av blant annet Coast, Emy Fish, og senere Norwell, for min del. Og det bidro nok til at Per Inge Tansø kunne etablere Skaar Norway, utdyper han til iLaks.
– Flere av grunnleggerne av Bravo Seafood ble i praksis opplært i Norwell, mener Strand.
Pelagisk opphav
Daglig leder Karl Petter Myklebust hos Bravo Seafood deler oppfatningen til Kjartan Strand om at Skaarfish har vært avgjørende for utviklingen av eksportmiljøene i Florø:
– Det har jo en historisk bakgrunn i Skaarfish i sin tid, som var lokalisert i Florø. De var veldig store på lakseeksport. Og så kom det utspring fra dem: Norwell, Skaar Norway og Bravo, forklarer han.
Myklebust tror at Domstein har vært den viktigste fødselshjelperen i Måløy:
– I Måløy er det mye som hadde sitt utspring fra Domstein. Fra Domstein kom Coast, og så har det kommet forgreninger fra Coast til Star.
Norwells daglige leder Snorre Kvammen forsterker dette inntrykket:
– Det har vært et miljø som begynte med pelagisk fiskehandel. De pelagiske selskapene begynte med laks i sin tid.
Erfaring og nettverk
Kvammen mener at erfaring og nettverk er viktige drivere for at det skapes nye miljøer:
– Dersom du har erfaring og nettverk er det ikke så mye du har behov for. I tillegg trenger du et kontor, en telefon, en datamaskin og en kreditt. Og så er du i gang!
Men Norwell-sjefen er raskt med å legge til at det er betydelig risiko knyttet til tynne marginer og store volumer:
– Du må vite hva du holder på med, og man tåler nok ikke noen feilskjær i oppstarten, understreker han.
Han tror at suksess henger nært sammen med tillit:
– Når du har fått en track record og bevist at du får ting til, vinner du fort tillit av oppdretterne. Dersom du kan vise at du tar prisen og får det til i starten er det mulig å få til ting på lengre sikt, tror Kvammen.
Næringsklynger ved havet
Daglig leder Hildegunn Fure Osmundsvåg i Måløybedriften Star Seafood er, på sin side, opptatt av kombinasjonen av entreprenørskap, kremmerånd og nærhet til havressursene når hun skal forklare utviklingen:
– I Måløy står gründertankegangen sterkt, nærhet til havet og ressursene der, markedstankegang og ikke minst kjennskap til handel, skriver hun i en SMS.
Coast Seafood sin administrerende direktør Sverre Søraa er enig i at det er viktig å se på historien og tradisjonene i Florø og Måløy:
– Selskap som Kvalheim & Osmundsvåg, Skaarfish og Domstein, var giganter på 70- og 80-tallet, fastslår han.
Han mener at man kan se på det som har skjedd i de to kystbyene som resultatet av knoppskyting fra næringsklynger:
– Vi er et cluster som gir spin offs. Fra Coast fikk vi eksempelvis spin off med Norwell og Seaborn, forklarer Søraa.
Kompetansemiljø og kunnskapsdeling
Alex Vassbotten og Steinvik Fiskefarm solgte seg tidlig ut av Coast Seafood, og stiftet Seaborn i Bergen i 2001.
Vassbotten gir Skaarfish, Kvalos (Kvalheim & Osmundsvåg) og Domstein mye av æren for fremveksten av eksportbedriftene i Kinn. Han mener at disse nærmest har vært inkubatorer for kompetanseutvikling og kunnskapsdeling:
– Det ble skapt et miljø. Så ansetter man folk, de ser muligheter og noen begynner etterhvert for seg selv, resonnerer Steinvik-eieren.
Alex Vassbotten trekker særlig frem Måløymannen Harald Skaar, som etablerte Skaarfish i 1986:
– Han kom på kaien i Florø og overtok det som vi kalte for «Foodsen». Det var opprinnelig et sildemottak, forteller han.
Steinvik er i dag største aksjonær i Seaborn, gjennom selskapet Bru Eigedom, og Alex Vassbotten er selv styreleder. Her finner vi også Marø Havbruk og E. Karstensen fra Kinn på eiersiden.
– Vi har stor tro på modellen vår, der oppdretterne eier eksportselskapet sammen med de ansatte, det gir et godt klima for å lykkes, sier Vassbotten.
Selv om Vassbotten tidlig brøt ut fra Coast Seafood er han ikke i tvil om at Måløybedriften har klart seg bra:
– Jeg har stor respekt for Martin og Sverre, og den jobben de har gjort.
Med sine 60 ansatte omsatte Seaborn for over åtte milliarder kroner i fjor.
Omsetning i 2022 | EBIT | Resultat før skatt | Drifts-margin | Antall ansatte | |
Bravo Seafood | 1935,9 | 33,5 | 34,6 | 1,7 % | 11 |
Coast Seafood (*) | 6421,0 | 111,8 | 126,0 | 1,7 % | 875 |
Kjellsea | 54,9 | 5,9 | 0,5 | 10,7 % | 2 |
Norwell | 2692,1 | 41,5 | 30,3 | 1,5 % | 18 |
Skaar Norway | 310,0 | 5,2 | 4,9 | 1,7 % | 2 |
Star Seafood | 1635,2 | 27,5 | 25,3 | 1,7 % | 13 |
SUM | 13049,1 | 225,4 | 221,6 | 1,7 % | 921 |
Alle tall i millioner kroner | |||||
Kilde: Proff |
Merknader: (*) Tallene fra Coast Seafood er konserntall