Jobbet i hemmelighet med nytt firmanavn i to år

Nyheter
1938

Nylanserte Mowi kombinerer historie, firmanavn og merkevare.

– Vi går tilbake til røttene, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog, like etter at han og styreformann Ole-Eirik Lerøy har avduket den nye hvitlakkerte Mowi-logoen som står plassert på scenen i The Assembly Rooms i hjertet av Edinburgh.

Marine Harvest tar med det spranget og skifter navn – til Mowi. Nå gjenstår kun godkjennelse fra selskapets generalforsamling.

Navneskiftet ble kunngjort i forbindelse med kapitalmarkedsdagen som går av stabelen i den skotske hovedstaden tirsdag morgen.

Pionér
MOWI var Norges, og verdens, første oppdretter av høykvalitets laks. En rekke gründere hadde prøvd og feilet med oppdrettet laks fra slutten av 1950-tallet. Men den første generasjonen av laks av høy, konsistent kvalitet, var det Thor Mowinckel og hans MOWI som ordnet.

MOWI satset på produksjon av laks i lukkede anlegg. I et avstengt sund på Flogøy på vestsiden av Sotra. Det første utsettet ble gjort i 1968, basert på smolt produsert ved et settefiskanlegg i Tveitevågen på Askøy.

I april 1971 ble den første fisken slaktet på kaien i Møvik, og hentet av Lerøys kjølebiler. Derfra ble fisken fraktet inn til Lerøys fryseri i Sandviken, hvor den ti år gamle truckfører Ole-Eirik Lerøy var blant dem som tok i mot varene.

Prispremie
– Fisken ble sendt fersk til Frankrike, forteller Ole-Eirik Lerøy, nå styreformann i Marine Harvest, til iLaks.

– Thor Mowinckel kom inn på kontoret til min far, og spurte om MOWI-laksen fikk fem kroner i premie relativt til annen laks. Gjorde den ikke det, ble han sint. Den hadde clips og var produsert og pakket på annet vis enn annen laks, erindrer Lerøy.

MOWI skiftet seinere navn til Hydro Seafood, og ble kjøpt opp og fusjonert inn i Marine Harvest i 2000.

– Jeg tror det er fornuftig å endre selskapets navn til det samme som brandet, sier Aarskog om navnebyttet som har vært arbeidet med i dyp hemmelighet, internt og eksternt, i to år.