Ola H. Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole, var hovedtaler, da Blom Fiskeoppdrett arrangerte dåpsfest for sine to nye arbeidsbåter Andreas og Blom i Ovågen lørdag.
Grytten valgte å dra lange linjer, da han ble utfordret på hva Norge skal leve av etter oljen.
Dagbok
– I 1799 reiste Thomas Malthus til Norge. Han var en engelsk vitenskapsmann, og studerte den økonomiske situasjonen i Europa, og besøkte i den anledning mange land, inkludert Norge. Han ble rodd fra Sverige til Norge over Minnesund, foreleser Grytten.
Studiene nedtegnet Malthus i sin «Dagbok fra Norge og Buskerud».
Malthus hadde forventet et lutfattig land oppe ved Nordpolen, men ble overrasket over hva han fant.
Velstående
– Til sin overraskelse registrerte Malthus at allmuen i Norge var ganske velstående. Dette baserte han på analyser av inntekter, men også av høyde og vekt som grunnlag for kaloriinntak. Ingen land i Europa hadde kvinner som var bredere over baken enn i Norge. Det var bare ett unntak, og det var Drammen. Folk fra Drammen var like usle som i Italia, noterte Malthus.
– Vestlandet var mer velstående enn Østlandet. Og grunnen til det var fiskeri. Vestlandet var på dette tidspunkt i ferd med å bli avskoget. Bergen var dobbelt så stor som Kristiania. Norge var verdens største eksportør av fisk, og Bergen var verdens største eksporthavn for fisk. Fiskeprisene holdt seg relativt høyt. På 1800-tallet tjente Norge godt på fisk, forteller sunnmøringen Grytten.
– Så kom krigen, og fisk var en veldig viktig matkilde. Fiskekonsumet ble tredoblet under krigen, beretter professoren.
Alltid levd av vann
– Etter krigen kom økt tjenesteyting, vi fikk flere offentlig ansatte og etterhvert fant vi olje. På slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet ble fiskeoppdrett etablert, og det utviklet seg snart til en viktig næring for Norge.
Gryttens forelesning er aktuell. Ikke minst i petroleumavhengige Øygarden, som blant annet har gassanlegget på Kolsnes en kort spasertur unna Ovågen.
– Oljeprisen har falt og oljeproduksjonen har falt. Dette får oss til å stille spørsmålet: Hva skal vi leve av etter oljen? spør Grytten.
Han er klar i sitt svar.
– Norge har alltid levd av vann. Fiskeri, skipsfart og kraft av vann. Olje fant vi under vann og oppdrett driver vi i vann. Jeg tror fremtiden ligger i vannet. Ser vi bort i fra olje, er oppdrett den viktigste næringen vi har. Jeg tror teknologien vil utvikle seg mye i tiden fremover. Eventyret har nettopp begynt, mener han.
Gave
Foruten å skjøtte sitt arbeid ved NHH, er Grytten soldat i Frelsesarmeen. Som takk for talen, fikk han med seg en uventet gave fra Blom Fiskeoppdrett.
– Vi vil støtte Frelsesarmeen med 50.000 kroner. Det skal gå til Frelsesarmeen i Bergen, sier Øyvind Blom, daglig leder i Blom Fiskeoppdrett.
En tydelig rørt Grytten takket ydmykt for pengegaven, og lovet at gaven vil bli brukt til forebyggende barne- og ungdomsarbeid.
Tidligere Sund-ordfører, nå stortingsrepresentant Ove Trellevik (H), var blant de mange fremmøtte ved Kystmuseet. Han støtter og supplerer Gryttens analyse.
Oljeavhengig
– Regionen her ute har alltid hatt havet, kysten og fisken som næringsvei. Det har vært en enorm utvikling her ute, etter at Sotrabroen ble åpnet i 1971. Olje og gass har stått sentralt i utviklingen.
– Vi fikk CCB, og etter at Øygardsveien ble bygget og Troll-feltet ble utviklet, har vi fått ilandførinsganlegg for gass på Kolsnes. Men det har ikke bare vært olje og gass. Blom er en viktig del av en enormt viktig næring for oss, nemlig havbruk, understreker Trellevik.
– I denne næringen ser vi for oss en fem- eller seks-dobling, betinget av at vi løser utfordringer med bærekraft, fiskehelse, lus og fôrressurser. Det er et samlet storting som vil at denne næringen skal vokse, påpeker han.
– 60 prosent av næringen blir styrt fra Bergen, så vi har store muligheter til å påvirke denne næringen, sier Trellevik.