Innovasjon Norge vil drive inn pantsatte krav

Nyheter
0

Sammen med DNB har den statlige finansieringsinstitusjonen meldt inn krav på 22,9 millioner kroner til FiiZK-boet.

Like før konkursene, 29. august, ble det gjennomført en virksomhetsoverdragelse, der FiiZK kjøpte innmat fra FiiZK Holding, FiiZK Group og FiiZK Closed System. Med overdragelsen fulgte varelager, kundefordringer og driftstilbehør, herunder konserninterne fordringer og krav mot forsikringsselskap, som inngikk i pantet til Ørland Sparebank for alle de tre selskapene. Kjøpesummen ble satt til 57,5 millioner kroner. Kjøpesummen ble i sin helhet betalt direkte til Ørland Sparebank for nedregulering av pantegjeld.

iLaks har fått innsyn i flere låneavtaler som Innovasjon Norge har inngått med FiiZK-selskapene. Dokumentasjonen viser at minst tre banker har vært involvert. Det dreier seg om Ørland Sparebank, Sparebank1 SMN og DNB. Gjennomgang av avtaledokumentene viser at det særlig er lån som involverer DNB og Ørland Sparebank, som kan være av interesse for konkursboet.

Les også: Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursene

Botngaard-selskaper
Låneavtalene involverer selskapene Botngaard, Botngaard Systems, Infront X, Ecomerden og Akvafresh. Disse selskapene har senere skiftet navn til FiiZK Protection, FiiZK Closed Systems, FiiZK Group, FiiZK Ecomerden og FiiZK Akvafresh.

Det relativt nyetablerte selskapet FiiZK kjøpte altså innmat fra FiiZK Holding, FiiZK Group og FiiZK Closed System den 29. august i år. Driften i de tre overdragende selskapene skulle deretter stanses. Dette har advokat Nils Håkon Risberg skrevet om i sin midlertidige boberetning, som fulgte transaksjonen for virksomhetsoverdragelse.

«Partene er innforstått med at selgerne etter overtakelse vil innstille drift, og at det som følge av gjeldsbelastning trolig vil bli begjært oppbud i selgerne. Denne transaksjonen gjennomføres forut for slik oppbudsbegjæring, da styret i hver av selgerne, i samråd med panthaver, har vurdert at dette vil ivareta verdier på best måte», har Risberg referert.

Botngård sentrum i Bjugn. I 2020 ble kommunene Ørland og Bjugn sammenslått. Botngård var administrasjonssenteret i tidligere Bjugn kommune. Foto: Google Streetview

Sidestilte panteobjekter
Botngaard (FiiZK Protection) inngikk i 2016 to låneavtaler med Innovasjon Norge. Den ene avtalen gjaldt et lavrisikolån på 11 millioner kroner med 20 års løpetid. Det andre gjaldt et risikolån på fem millioner kroner som skulle betales ned over ti år. Det framgår av låneavtalene at det var knyttet fire panteobjekter, som sikkerhet, til disse to lånene:

  • En eiendom på gårdsnummer tre bruksnummer 191 i Bjugn kommune
  • Driftstilbehør
  • Motorvogner og anleggsmaskiner
  • Pant i alle aksjene i Botngaard Systems (FiiZK Closed Systems), som Botngaard eide 100 prosent av

Denne sikkerheten skulle være sidestilt med første prioritet med pantedokument pålydende 30 millioner kroner til Ørland Sparebank ifølge avtalene.

Les også: Kravet fra Ørland Sparebank: 57 kroner og 54 øre.

Pant på 50 millioner kroner
Ecomerden inngikk i 2020 og 2021 avtaler om to innovasjonslån på totalt fem millioner kroner. Disse ble samlet i et lån med syv års nedbetalingstid. Her ble det etablert pantesikkerhet i bedriftens driftstilbehør, kundefordringer/factoring/varelager med prioritet og opptrinnsrett etter pantedokumenter med pålydende på 50 millioner kroner.

DNB har et samlet krav i boet på 12,2 millioner kroner. Banken har tidligere uttalt til iLaks at de foreløpig ikke vil si noe om konkursene eller om kravet de har meldt inn til boet.

– Da vi er bundet av taushetsplikt grunnet kundeforhold ønsker vi ikke å kommentere på nåværende tidspunkt, har DNBs kommunikasjonsrådgiver Lukas Loeb sagt.

Ørland Sparebank. Foto: Ørland Sparebank

Samarbeider med DNB
Innovasjon Norge har meldt inn et krav til på totalt 10,7 millioner kroner til boet. Kravet er rettet mot boet til FiiZK Ecomerden. iLaks har vært i kontakt med seniorrådgiver Herman Ringstad hos Innovasjon Norge om saken.

– Hvordan jobber Innovasjon Norge med å drive inn kravene?

– For å inndrive kravene, vil panthaverne DNB og Innovasjon Norge i denne saken engasjere bostyrer i konkursen til å selge eiendelene som er sikret med pant, svarer han.

Utover dette ønsker ikke Innovasjon Norge å si noe mer om hvordan de forholder seg til konkursene.

– Innovasjon Norge har ingen ytterligere kommentarer å gi om denne saken, sier Hermstad.