Business as usual på Island – enn så lenge.
Etter en måneds venting brøt vulkaninfernoet løs ved Grindavik, sørvest på Island, den 18. desember. Da var byen evakuert. Dramatiske bilder har florert på sosiale medier i flere dager. Snart vil en svovelsky fra utbruddet nå norskekysten.
Spectacular drone footage flying over lava fields and an erupting volcano in Iceland by Bjorn Steinbekk.#Iceland #icelandvolcano #IcelandEruption pic.twitter.com/TOJkkSSBel
— Iyarkai (@iyarkai_earth) December 19, 2023
Rundt Grindavik ligger har mange oppdrettere landbaserte anlegg. Noen få kilometer utenfor byen holder røyeoppdretteren Matorka til. Noen kilometer lenger vest har fiskerikjempen Samherji et landbasert anlegg. Her produserer de også røye. Kommunikasjonssjef Karl Eskil Pálsson forteller at ingen av Samherji sine anlegg er rammet av vulkanutbruddet.
– Samherji sitt landbaserte anlegg vest for Grindavik er ikke berørt av vulkanen. Alt er ok der og jeg håper det forblir sånn fremover, sier han til iLaks.
Les også: Samherji henter en kvart milliard til landbasert oppdrettsatsing
Business as usual
Pálsson understreker at vulkanutbruddet skjer nord for Grindavik.
Han er ikke kjent med at det er noen landbaserte anlegg som er direkte påvirket av utbruddet.
– Jeg tror at snakker for alle landbaserte anlegg i området når jeg sier at alt er i ok, oppsummerer han.
Havnebyen Thorlakshöfn ligger ti mil øst for Grindavik. Herfra går det ukentlig direkte skipsfrakt til Rotterdam og Hirtshals, drevet av færøyske Smyril Line. Like utenfor byen planlegges det en egen lakseklynge med en serie av oppdrettsanlegg. Med i klyngen er Landeldi. De har et settefiskanlegg der. For tiden bygger selskapet et nytt matfiskanlegg ved byen. Deres mål er en produksjonskapasitet på om lag 43.000 tonn per år. Disse skal heller ikke være berørt av utbruddet.
Les også: Island planlegger en serie av store landbaserte lakseanlegg
Langt unna Vestmannaeyar
Ute i havet, ti mil sørøst for Thorlakshöfn igjen, ligger øygruppen Vestmannaeyar. På den største øyen, Heimaey, holder det landbaserte oppdrettsselskapet Laxey til. Hallgrimúr Steinsson, teknisk direktør i Laxey, bekrefter at de ikke er blitt direkte påvirket av utbruddet ved Grindavik.
– Vi er langt unna Grindavik, og er overhodet ikke påvirket av den geologiske aktiviteten, skriver han i en e-post til iLaks.
Men Laxey-direktøren følger nøye med på utviklingen. Selskapet kjøper lakserogn fra Benchmark, som har anlegg like utenfor risikosonen på Reykjanes-halvøyen.
– Rognleverandøren vår er Benchmark. De er også i trygghet med sin drift, legger han til.
Les også: Vulkanutbrudd i nærheten av Benchmarks anlegg på Island
Vestmannaeyar er selv blitt utsatt for voldsomme vulkanutbrudd. Det mest kjente skjedde i 1973. Den gang vokste det frem et 230 meter høyt fjell på Heimaey, der det før hadde vært flatt. Hallgrimúr Steinsson har derfor stor forståelse for det som skjer i Grindavik.
– Vi ha stor sympati menneskene i området, sier han.