ILA-utbrudd i Rødøy

Nyheter
965

Det fremkommer av et dokument Mattilsynet søndag sendte ut til oppdrettsaktører i området rundt Rødøy, som iLaks har fått innsyn i.

«Mattilsynet mottok på kvelden fredag 8.1.2016, en sms fra fiskehelsetjenesten om mistanke om ILA ut fra ferdig histologisk analyse. Prøvene var tatt ut onsdag 6.1. Det ble umiddelbart tatt kontakt med oppdretter Aksel Olsen ved Selsøyvik havbruk AS, og begge lokalitetene i smittesonen, 11088 Ørnstolen og 15621 Breivika, ble båndlagt muntlig. Det forekommer dødelighet ved to merder ved Ørnstolen, hvor prøvene er uttatt. Mattilsynet hadde mottatt varsel om forøket dødelighet i henhold til forskrift. De andre merdene ved Ørnstolen, samt merdene ved Breivika, fremstår uten synlig mistanke. Hygienerutiner og smitteforebygging ble gjennomgått», heter det i dokumentet.

Slaktefisk
Selsøyvik havbruk har i samdrift med Kvarøy fiskeoppdrett produksjon innen en fem kilometers sone tre lokaliteter:
11088 Ørnstolen høst14
15621 Breivika utsplitting fra Ørnstolen juni 2015
28896 Stangholmen vår15.

Utsettet på den aktuelle lokaliteten er altså høstfisk fra 2014. Etter det iLaks erfarer, skal snittvekten på denne være på 4,5 kilo, noe som er en akseptabel og salgbar slaktevekt.

Fartøyet «Hordafôr 3» hadde vært på anlegget samme dag for opptak av dødfisk, og oppdretter hadde oppnådd kontakt med båten og informert om situasjonen.

«Mattilsynet opprettet kontakt med båten og selskapet. «Hordafôr 3» hadde vasket og desinfisert grundig. Båten skal opprettholde avstand til oppdrettsnæringen fram til slipsetting og begrense trafikk. Dersom det blir snakk om sanering av de to berørte merdene, er dette planlagt til tirsdag/onsdag uke 2 og «Hordafôr 3″ skal bistå. Derfor er slipsetting av båten utsatt.»

Desinfisert
«Bravask sin båt «Medvind» hadde også vært på anlegget fredag 8.1., og det ble opprettet kontakt. Båten hadde ikke vært innom andre anlegg etter oppdraget, vasket og desinfisert etter normale rutiner. Båten vil desinfisere utvendig ved bruk av helpresenning, og vil bli inspisert av MT på mandag 11.1. Lørdag 8.1. ble det mottatt analysekopi med bekreftelse på ILA basert på PCR-analyse. Mattilsynet skal reise til lokalitetene Breivika og Ørnstolen for prøvetaking på mandag 11.1.», fremgår det videre av dokumentet.

Siste oppdatering etter samtale med aktørene er at det planlegges sanering av de to berørte merdene på stedet tirsdag, dette ut fra sykdomsbildet ved lokaliteten. Videre jobbes det med så rask utslakting som mulig med direkteslakt og lukket brønnbåttransport, av de resterende merdene ved begge lokalitetene.

«Til opplysning var det allerede planlagt forsert utslakting av begge lokaliteter på grunn av lus. Mattilsynet håper på at lokalitetene er tømt innen 2-3 uker. Hordafôr avventer sin slipsetting til etter eventuell sanering. Marine Harvest har tilbudt slaktekapasitet ved Herøy.»

Lokaliteten 28896 Stangholmen vil ut fra Mattilsynets opplysninger driftes fra Kvarøy inntil videre og fiskehelsetjenesten ta ut prøver ved lokaliteten.

Lukke ventiler
«Mattilsynet sendte lørdag 8.1. ut infomail om at vi stenger transport for smolt og transport for flytting/drifting av ikke-moden slaktefisk i området sør og øst for Rangsundøya og sør for Renga. Transport av eventuell fisk til slakt må lukke ventilene mellom holmen «Vikingen» og sørspissen av Renga, dersom ruten øst for Renga ønskes benyttet. Dette inntil at begge lokalitetene Ørnstolen og Breivika er tømt. Det vil på mandag startes å utarbeide forskrift om bekjempelsessone og kontrollsone. Næringen anbefales å starte planlegging av ILA-screening av sine lokaliteter i området, dersom det ikke er gjort i nyere tid.»

«Etter nødvendig strakshåndtering av utbruddet, vil utbruddet gjennomgås både epidemiologisk og driftsmessig. Mattilsynet setter pr i dag ikke utbruddet i sammenheng med utbruddene i Lofoten/Vesterålen.»